Humans of Deluxe

Emma en Elizabeth doen sinds februari 2020 stage bij Victoria Deluxe. Ze maken portretten van de vele verschillende mensen die ze ontmoeten in onze werkplek.  Elke week delen ze een nieuw portret via sociale media en op onze website.

#humansofdeluxe #wieiswie

Oumaimae

“Mijn favoriete project met Victoria Deluxe was Laten we beginnen//On Se Lance. Ik ben heel trots op de andere projecten, maar dit springt er uit voor mij omdat dat stuk echt een boodschap meegeeft en daar ben ik super-, supertrots op. Ik praat over hoe mensen meestal medelijden hebben als ik zeg dat ik moslima ben. Ze denken dat ik onderdrukt word en niet naar buiten mag van mijn broers… Al die stereotypen. In mijn tekst ga ik daar tegenin en ik sta daar zó hard achter. Ik ben trots op dat theaterstuk omdat iedereen die meespeelde heeft kunnen zeggen wat ze kwijt wilden. Ik heb ook altijd de droom gehad om zelf iets te maken en door Victoria Deluxe blijft dat niet alleen een droom maar heb ik beseft dat ik dat eigenlijk gewoon kan doen. Ik zou ooit eens een theaterstuk willen maken over vrouwen over de hele wereld. Dat ik dan een jaar vooraf de wereld rondreis om te zien hoe ze overal naar vrouwen kijken en hen benaderen om daarover een stuk te maken – of een documentaire…” – Oumaimae (jobstudente).

Leen

“Victoria Deluxe biedt een maatschappelijke meerwaarde, daar ben ik van overtuigd. De projecten hebben een sterk verbindende functie voor de erg diverse mensen die betrokken zijn in de projecten en bij de werking: ze voelen zich opgenomen in een groter geheel. Ook voor mezelf blijft Victoria Deluxe altijd boeiend, maar het is daarom niet altijd makkelijk. Ik vind dat Victoria Deluxe een zeer sterk team heeft met sterke complementaire talenten. Er is een bereidheid om samen nieuwe projecten te ontwikkelen, samen op te lossen, samen te zoeken en zich samen te engageren.

Wat ik in de laatste periode zelf het belangrijkste project vond is The Art of Organising Hope, een project in internationale samenwerking. De titel zegt eigenlijk alles. Als je vandaag de actualiteit volgt heb je soms de neiging om die niet meer te volgen. Je denkt: ‘mannekes, wat is dat allemaal?’ Je voelt ook wel dat het voor veel mensen belangrijk is om aanknopingspunten te hebben, om houvast te hebben, om te kunnen hopen dat dingen echt nog kunnen veranderen. Dat vind ik een belangrijk spoor dat we niet mogen loslaten. We hebben nood aan een perspectief, we hebben nood aan hoop, we hebben nood aan samenwerking en nood aan die internationale dimensie.

Het was van in het begin duidelijk – en ik denk dat dat ons ook onderscheiden heeft van andere organisaties – dat we niet willen werken met een systeem van ‘Project afgerond? Hop naar het volgende!’ Er is altijd continuïteit geweest. Een voorbeeld daarvan zijn de soirees, die al in veel vormen bestaan hebben. Zo kunnen mensen zich blijven verbinden en identificeren met Victoria Deluxe.” – Leen (vrijwilliger van het eerste uur)

Ebenezer

“Ooit kreeg ik het advies: ‘Man, als je iets wil bereiken in je leven, moet je ervoor gaan. Als je denkt dat iets niet voor jou is, dan moet je het niet doen.’ Ik weet niet waar de toekomst mij zal brengen. Misschien doe ik iets met waar ik nu voor studeer, misschien ga ik naar het buitenland of misschien zal ik nog steeds acteren. Ik denk niet: ‘Binnen tien jaar moet ik dit en dit en dit bereiken’. Ik wil niet bereiken, want dat vind ik zo’n groot woord. Ik wil gewoon doen.” (Ebenezer, jobstudent)

Liesbeth

“Boeiend aan werken bij Victoria Deluxe is dat je met je twee voeten in de wereld staat, door iedereen die over de vloer komt, door de verhalen, door de projecten en de thema’s waarrond we werken. We houden de vinger aan de pols.

Het team waar ik mee samenwerk bestaat uit verschillende karakters en profielen, van collega’s, vrijwilligers en studenten tot kunstenaars, maar we delen dezelfde mind set, visie en warmte. Daardoor is het fijn samenwerken en realiseren we bijzondere projecten en acties.

Ik coördineer al enkele jaren samen met Gerold het project YOUnited9000. Elke woensdag wordt het vanaf 12u30 gezellig druk op Victoria Deluxe, als de jongeren toestromen. Jongeren met verschillende achtergronden werken er intens samen. Ze maken nieuwe vriendschappen. Ze ontdekken talenten bij zichzelf. Er zijn boeiende gesprekken. Er wordt veel gelachen. De jongeren hebben een eigen plek gecreëerd, waar ze volledig zichzelf kunnen zijn. Zien dat je werk betekenisvol is, dat het zin geeft, dat jongeren openbloeien en sterker worden, geeft veel voldoening.

En als ik aan de toekomst denk, dan blijven de impact van de groeiende ongelijkheid en de klimaatverandering op onze samenleving belangrijke thema’s. Daarrond nieuwe perspectieven van hoop en verandering blijven creëren, vind ik een belangrijke missie”. (Liesbeth, procesbegeleider en productie)

Emma en Elizabeth

“Zoveel verschillende mensen, hoe ga ik ooit onthouden wie ze zijn en wat ze hier doen?” Met dat gevoel gingen wij na onze eerste stageweek naar huis. Bij Victoria Deluxe passeert er elke dag véél volk; om te werken, om te repeteren, om te vergaderen, voor stage of om vrijwilligerswerk te doen… Omdat we iedereen die betrokken is bij de werking van Victoria Deluxe toch wilden leren kennen, zijn we begonnen met een minireeks waarbij we met mensen in gesprek gingen en hen op de foto zetten. Het resultaat daarvan hebben jullie al kunnen zien op onze sociale mediakanalen.

Jammer genoeg moeten we onze reeks tijdelijk op pauze zetten door het coronavirus. Onze stage ziet er momenteel anders uit dan gepland: omdat we allebei van thuis uit werken gebeurt alle communicatie en contact nu via de computer in plaats van face-to-face. Aangezien we graag onder de mensen zijn, was dat in het begin wel wat aanpassen. Het was altijd heel gezellig op Victoria Deluxe en het is jammer dat we de mensen nu niet beter kunnen leren kennen. Bovendien keken we erg uit naar maart en april vanwege alle werkweken en toonmomenten die gepland stonden. We waren benieuwd om te zien hoe het er allemaal aan toe gaat en de uiteindelijke resultaten te zien van alles waar we de vorige maanden mee zijn bezig geweest. Maar voor nu maken we er het beste van en we kunnen niet wachten om weer verder aan de slag te gaan met #humansofdeluxe!” (Elizabeth en Emma, stagiaires)