Lam Gents

Herinterpretatie van 'De Aanbidding van het Lam' voor Festival van Vlaanderen.

Snel naar:

over lam gents

Het Lam Gods, dat in het centrale paneel van het schilderij van Van Eyck wordt aanbeden, werd naar de aarde gestuurd om ‘de zonden der wereld’ weg te nemen. 

Victoria Deluxe voeld dat het anno 2020 opnieuw tijd was voor verlossing, waarschijnlijk meer dan ooit. Met een kleine groep makers bouwden ze daarom een nieuw lam, onder leiding van kunstenaar Klaas De Roo. In september 2020 schuimden ze er de Gentse wijken mee af, op zoek naar wat Gentenaren bezwaart én naar wat hen hoop geeft. Componist Jan D’Haene verwerkte de indrukken van het Lam tot een soundscape die werd voorgesteld op 3 oktober 2020 in het kader van ‘Listen to the Lamb’ van Gent Festival van Vlaanderen.

 
Luister naar het Lam:

listen to the lamb - reportage

De reportage die Gent Festival van Vlaanderen maakte over Listen to the Lamb ging op 13 februari 2021 in première op Sound of Ghent. Op 12 maart 2021 is de reportage te zien op Podium 19 en achteraf zal de uitzending nog een maand te herbekijken zijn op vrt.nu

In de reportage vertellen Agnes en Klaas over het creatieproces achter het Lam Gents en wat het teweegbracht in de straten van de stad.

credits

LAM GENTS is een project van Victoria Deluxe, in samenwerking met Festival van Vlaanderen Gent. Concept Klaas De Roo, Agnes De Maeseneir, Dominique Willaert Artistieke leiding Klaas De Roo Soundscape Jan D’Haene Productie en fotografie Agnes De Maeseneir Makers/herders Ben Aziz Ouedraogo, Dirk Clauwaert, Greet De Waele, Mohammad Hussaini, Adis Shabotikj, Georges Vercammen, Bénédicte Verhegghen Met dank aan Bij’ De Vieze Gasten, Buurtwerk Watersportbaan, De Zuidpoort en Het Hinkelspel om het Lam zo gastvrij te ontvangen.