Lam Gents

Het Lam Gods, dat in het centrale paneel van het schilderij van Van Eyck wordt aanbeden, werd naar de aarde gestuurd om ‘de zonden der wereld’ weg te nemen. 

Victoria Deluxe voelt dat het anno 2020 opnieuw tijd is voor verlossing, waarschijnlijk meer dan ooit. Met een kleine groep makers bouwden ze daarom een nieuw lam, onder leiding van kunstenaar Klaas De Roo. In september 2020 schuimden ze er de Gentse wijken mee af, op zoek naar wat Gentenaren bezwaart én naar wat hen hoop geeft. Componist Jan D’Haene verwerkte de indrukken van het Lam tot een soundscape die werd voorgesteld op 3 oktober 2020 in het kader van ‘Listen to the Lamb’ van Gent Festival van Vlaanderen.

LAM GENTS is een project van Victoria Deluxe, in samenwerking met Festival van Vlaanderen Gent. Concept Klaas De Roo, Agnes De Maeseneir, Dominique Willaert Artistieke leiding Klaas De Roo Soundscape Jan D’Haene Productie en fotografie Agnes De Maeseneir Makers/herders Ben Aziz Ouedraogo, Dirk Clauwaert, Greet De Waele, Mohammad Hussaini, Adis Shabotikj, Georges Vercammen, Bénédicte Verhegghen Met dank aan Bij’ De Vieze Gasten, Buurtwerk Watersportbaan, De Zuidpoort en Het Hinkelspel om het Lam zo gastvrij te ontvangen.