In Naam van de Waarheid

podium

Moeten we altijd de waarheid vertellen? Kunnen we altijd de waarheid vertellen? Willen we altijd de waarheid vertellen? Wat is waarheid eigenlijk?

Speelreeks in najaar 2020 - voorjaar 2021

over de voorstelling

In Naam van de Waarheid is een docu-voorstelling van Theater Malpertuis en Victoria Deluxe, die gemaakt wordt n.a.v. de 200ste verjaardag van de Nederlandse schrijver Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwers Dekker).

Van Multatuli is geweten dat hij zich fel kantte tegen allerlei vormen van machtsmisbruik en misleiding van het volk. De waarheid stond voorop, en dat mocht ook luid verkondigd worden.

We zijn 200 jaar verder en de waarheid staat opnieuw heel erg onder druk. We beleven de terugkeer van de grote stelligheid: van een manier van denken en spreken die zich onttrekt aan elke vorm van toetsing en kritiek. Fake news en manipulatieve verdraaiingen… het zijn dagelijkse tools geworden.

In deze voorstelling vraagt acteur en levenskunstenaar Peter De Graef zich af hoe rationele en spirituele waarheid zich tot elkaar verhouden? Multatuli’s ‘Japanse steenhouwer’ geeft inspiratie.  Victoria Deluxe laat jongeren aan het woord in een videoportret en deBuren introduceren een nieuwe, beloftevolle auteur omtrent het thema. De belangrijkste bijdrage komt van twee waarheidssprekers die een persoonlijke rede brengen over de waarheid die zij willen verdedigen en delen met het publiek.

de waarheidssprekers

Joke J. Hermsen, Rashif El Kaoui, Gaea Schoeters, Aminata Demba, Bas Heijne, Manon Uphoff, Thijs Lijster, Alicja Gescinska, Warda El Kaddouri, Thomas Bellinck

praktisch

Door de verstrengde maatregelen werd de première van 28 oktober 2020 in Tielt afgelast. Informatie over de andere speeldata volgt.

In Naam van de Waarheid is een productie van Theater Malpertuis en Victoria Deluxe, in samenwerking met deBuren. Met dank aan Literatuur Vlaanderen, taal:unie, Nederlands letterenfonds, Multatulihuis Amsterdam.