GABYSHOP

The nightsky is the limit.

Snel naar:

over de voorstelling

Gaby, ik zweer het,
Wij gaan samen doorbreken.
Wij samen met onze nieuwe topfrigo.
Ze gaan van overal in Gent komen,

Om bij ons pinten te kopen,
En vanaf dan,
Gaan we knallen.
The nightsky is the limit!

Als Gabriël noodgedwongen de nachtwinkel van zijn zieke vader moet overnemen, wachten hem vooral veel twijfels, faalangst en een roodgekleurde boekhouding. Op de koop toe beslist de stad dat het plein voor de nachtwinkel moet worden opengegooid, om redenen die niemand echt begrijpt. Ook voor de andere buurtbewoners is het een ramp. Het plein is voor hen veel meer dan zomaar een stukje publieke ruimte, het voelt als hun thuis. Verliest Gabriël van de GABYSHOP finaal de moed? Of zit er misschien toch waarheid in het motto van zijn maat Ebenezer en is the nightsky écht the limit?

GABYSHOP is een voorstelling die kadert in het project ‘Espace Publiek’ van Victoria Deluxe. Het hele seizoen 2021-2022 verdiept Victoria Deluxe zich in de Gentse publieke ruimte. Het traject leidt tot een voorstelling (GABYSHOP, maart 2022) en een zomerexpo in samenwerking met Historische Huizen (zomer 2022).

praktisch

Gabyshop speelde in De Expeditie in Gent in maart 2022. 

Herbeluister hier een interview met spelers Ariane en Gabriel voor Tumult.fm:

de spelers

Leer de spelers van GABYSHOP kennen aan de hand van hun spannendste nachtwinkelanekdotes. Bij elkaar gesprokkeld door onze stagiaires Indrit, Chiara, Charlotte en Suus.

Ebenezer

"In Ledeberg is er een straat met twee nachtwinkels en één of twee dagwinkels en die zijn allemaal van dezelfde familie. In de ene winkel kom je de mama tegen, in de andere staat de zoon, ergens anders dan de vader… echt een family business. Ze hebben ook allemaal dezelfde naam “Bablu”, echt crazy. Als je naar de ene winkel gaat en je bent op zoek naar iets maar ze hebben dat niet, dan sturen ze je naar de andere winkel. Ik ken nu ondertussen de hele familie. Ik ben al vaak naar een andere winkel gestuurd geweest. Of soms zeggen ze: “we hebben dat enkel in de nachtwinkel, maar die is nog niet open. Kom binnen een uurtje terug, we gaan dat halen.”

Helena

"Echt waar, elke keer als ik naar een nachtwinkel ga, zit er meestal zo’n papa voor de toog “ah mijn zoon is echt een goede zoon, pak iets, kies iets, wil jij dan trouwen met mijn zoon? Hier zijn nummer” en dan denk ik ‘what the hell, nee’. Ik ben daardoor dus al 4 à 5 keer veranderd van nachtwinkel. Dit komt ook naar voor in de voorstelling, ik had dit verhaal verteld en Oliver heeft dit erin verwerkt."

Hilda

"Ik ga eigenlijk nooit naar de nachtwinkel, ik blijf thuis."

Ariane

"Het was ooit gedaan met mijn beste vriendin haar lief, en dan heb ik alle nachtwinkels van Deinze afgereden op zoek naar Ben & Jerry’s. Het moest een specifieke smaak zijn en dat hadden ze in drie nachtwinkels niet, maar in de vierde wel. Bestie for life hé."

Krittika

"De eerste keer dat ik dronk, waren mijn ouders even weg en ik had mijn crush uitgenodigd in ons huis samen met mijn vrienden, maar we hadden geen drank. Echt gênant. Hij is dan terug met de fiets naar de nachtwinkel moeten gaan om drank te gaan halen. Uiteindelijk hebben we die nacht 24 flesjes bier gedronken met 4 en nog 2 wodka flessen bij, wel over een lange periode. Het was een wilde nacht."

Minas

Mocht je een voorwerp of een product zijn uit de nachtwinkel, wat zou jij dan zijn en waarom? "Ik ben een flesje water, water kan warm worden en ijs worden. Ik ben in alle stadia. Ik ben geboren in november, dus dat is ook mijn teken."

Melisa

"Nee, sorry. Waarom? Omdat zo rond mijn 15-16 jaar, dat was zo echt een vollenbak drinken periode, maar ik kreeg nooit genoeg zakgeld mee. Dus stal ik altijd van thuis een flesje uit mijn papa zijn kast om te drinken. Dat was dan zo Russische vodka of vieze vuile gin om dan op te drinken. Omdat ik ja, nooit genoeg geld had om eigenlijk alcohol te gaan kopen in een nachtwinkel. En moesten we naar een nachtwinkel, dan was dat iemand anders die naar binnen ging. Omdat we allemaal underage waren en er dom uitzagen, wachtten wij altijd om de hoek en ging er één iemand naar binnen om het te kopen."

Gabriel

"Mijn verhaal is misschien alleen grappig als je erbij was. Ik kwam met mijn broer en mijn neef van een verlovingsfeest, dus iedereen was fancy gekleed. We gaan in de nachtwinkel en ik wilde snoep kopen, maar er was een zakje en daar zaten letterlijk maar 4 snoepjes in. Ken je die perzik snoepjes? Dat is mijn favoriete snoep, maar er zaten echt maar 4 in het zakje en dat was dan € 2,5. Ik was zo van: “what the fuck? Kan ik met u onderhandelen? Kan ik een ander bod doen?” die man zei: “kijk wat voor kleren jij hebt, je bent rijk”. Ik zeg: “wat rijk?’. Hij zegt daarop: “rijke mensen doen altijd zo, die zijn niet beschaamd om te zeggen dat ze minder willen betalen.” Uiteindelijk hebben we gewoon water gekocht. Alles was fucking duur. Ik ga geen € 2,5 betalen voor 4 snoepen, hoeveel is dat zelfs per snoep?"

Steff

"Wat mij vooral bij blijft is hoe een nachtwinkeluitbater je altijd kan bedienen terwijl die persoon luid aan het bellen is. Hij geeft eigenlijk geen aandacht aan jou. Als ik dan sigaretten bestel en hij draait hem dan zo om met zijn rug naar mij, terwijl hij aan het bellen is, vraag ik mij dan af of hij dan verstaan heeft welke sigaretten ik wil, én toch heeft die dat dan verstaan. Dit allemaal terwijl hij luid met zijn oortjes in aan het bellen is."

Victoria Deluxe? GABYSHOP?

repetities GABYSHOP

making of promobeeld

praktisch

Alle voorstellingen gaan door in:
De Expeditie
Dok Noord 4F
9000 Gent

credits

‘GABYSHOP’ is een productie van Victoria Deluxe – Artistieke ploeg: Oliver Roels (regie), Fatih De Vos (muziek), Rabina Miya (dans) Spel: Ariane Malfait, Ebenezer Ankrah, Gabriel Gjonlulaj, Helena Yankson, Hilda Osunbor, Krittika Rahong, Melisa Isci, Minas Zarifyan, Steff Coppieters – Techniek: Gerold Van Thieghem – Productie: Sophie Bodiang –  Procesbegeleiding: Jos Van Herreweghe, Shushanik Gorginyan – Decorontwerp: Sam Declercq – Kostuum: Ellen Kromhout – Communicatie en publiekswerking: Nawel Kalbi, Agnes De Maeseneir – Repetitiefotografie: freddy Willems, Kedist Coppejans –Promobeeld: Agnes De Maeseneir – Met dank aan: Diana Cabrera, Haithem Kalbi, Ilaria Farag, Lies Van De Keere, Lieve Delestinne, Michel Gihana, Christian Makuta, Melanie Usman en het team van Victoria Deluxe