ESPACE PUBLIEK

project over publieke ruimte

Snel naar:

oproep open repetitie

over het project

Uit de verschillende manieren waarop stadsbewoners de publieke ruimte in de stad gebruiken, kunnen we veel leren over het samenlevingsklimaat: 

 “De publieke ruimte is nooit neutraal. Zowel inrichting, gebruik als beheer vertellen een verhaal over wie we zijn en waar we voor staan. Tegelijk bepalen deze visies en normen wat vandaag (on)wenselijk en (on)mogelijk is op een plek, wie er welkom is of weg moet blijven. Conflicterende visies daarover vereisen dat we voortdurend in onderhandeling gaan met elkaar. Maar niet elke stem klinkt even luid in dit proces, en de impact daarvan heeft een hoge maatschappelijke kost. Hoe zorgen we voor publieke ruimten die niet uitsluiten maar versterken?” (bron) 

In dit project gaan we op zoek naar hoe Gentenaren de publieke ruimte in hun stad ervaren. We doen dat op verschillende manieren: we maken een podiumvoorstelling en we werken aan een expo, die in de zomer van 2022 te zien zal zijn in de Sint-Pietersabdij in Gent.

tijdlijn

De onderzoeksfase van Espace Publiek loopt van juli 2021 tot december 2021. Twee fotografen gaan op pad in Gent om de publieke ruimte te documenteren.

In het najaar van 2021 start het creatieproces voor een theatervoorstelling, in maart 2022 spelen we die voorstelling in De Expeditie.

Tegelijkertijd werken we aan een co-creatieve expo, die we in de zomer van 2022 presenteren in samenwerking met Historische Huizen Sint-Pietersabdij.

credits

‘Espace Publiek’ is een productie van Victoria Deluxe.

ONDERZOEKSFASE

Fotografie: Yasmina Besseghir, Sipan Hota Artistieke coaching: Dominique Willaert Productieleiding: Kim Calmeyn en Sophie Bodiang

VOORSTELLING

Artistieke ploeg: Oliver Roels, Fatih De Vos, Rabina Miya Techniek: Gerold Van Thieghem  Productieleiding: Sophie Bodiang

EXPO

Dramaturgie en ontwikkeling concept: Agnes De Maeseneir, Sophie Bodiang In samenwerking met: Historische Huizen (Sint-Pietersabdij)