ESPACE PUBLIEK

Hoe kijk jij naar de stad?

over Espace Publiek

De straten, pleinen, parken en alles daartussen vormen samen het decor waartegen een groot deel van ons leven zich afspeelt. Hoe we die publieke ruimte inrichten en beheren, vertelt een verhaal over wie we zijn en waar we voor staan als stad en samenleving. Alleen staan we daar niet zo vaak bij stil.

Wat gebeurt er als we de tijd nemen om geconcentreerd naar onze omgeving te kijken, als we proberen registreren hoe we die ervaren? Welk gesprek ontstaat er als we die ervaringen met elkaar delen?

Met deze vragen worden de bezoekers van de tentoonstelling geconfronteerd. Sipan Hota, Yasmina Besseghir en vijf jongeren verbonden aan Victoria Deluxe nodigen je uit om de plekken die we als vanzelfsprekend ervaren te herontdekken én in vraag te stellen.

Yasmina Besseghir

Yasmina Besseghir heeft van jongs af aan een zwak voor sprekende beelden. Na haar lerarenopleiding gaat ze aan de slag in het onderwijs. Haar liefde voor de fotografie blijft echter hardnekkig knagen. Ze zet daarom eerst haar tanden in een avondopleiding aan het KISP en maakt daarna de opleiding Fotokunst aan de Gentse Sint-Lucasacademie af. Haar foto’s vonden al hun weg naar het publiek via media zoals De Standaard, Weekend Knack en Actief Wonen maar ook met opgemerkte expo’s in Gent, Antwerpen, Tongeren, Sint-Niklaas en Knokke-Heist.

Toen ik begon aan dit project, voelde ik me eerlijk gezegd een beetje vervreemd van mijn eigen stad. Ik ben hier geboren, maar op veel plekken was ik al lang niet meer geweest, kende ik niet of vermeed ik bewust. Het was echt een herontdekking van mijn eigen stad, en dat kan ik iedereen aanraden.

Yasmina Besseghir

Sipan Hota

Sipan Hota groeit op als Koerd in Syrië, dicht bij de grens met Turkije. Wanneer de Democratische Uniepartij in 2013 alle mannen tussen 18 en 35 oproept om zich te melden voor militaire dienst, besluit hij te vluchten. Na een lange zwerftocht komt hij in 2018 in België terecht. Zijn vrij werk vormt een levensverhaal dat begint in Syrië en via Damascus, Turkije, Bulgarije, Duitsland voorlopig uitmondt in België. De foto’s nemen je mee naar het binnenste van zijn ziel: donker en melancholisch, maar altijd op zoek naar schoonheid. 

We leven, onder andere door social media, allemaal in onze eigen bubbels. Dit project hielp me om de stad letterlijk vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Ik vond het heel boeiend om tijdens het fotograferen zo dicht bij de mensen te zijn, te zien wat ze in hun dagelijkse levens doen, wat ze leuk vinden en vooral om te ontdekken hoe divers Gent echt is.

praktisch

De expo loopt van van 2 juni 2022 tot en met 18 september 2022, dinsdag tot zondag, van 10 tot 18 uur

Gratis toegang, geen reservatie nodig.

Locatie: Sint-Pietersabdij Gent

pers

credits

‘Espace Publiek’ is een productie van Victoria Deluxe.

ONDERZOEKSFASE

Fotografie: Yasmina Besseghir, Sipan Hota Artistieke coaching: Dominique Willaert Productieleiding: Kim Calmeyn en Sophie Bodiang

VOORSTELLING GABYSHOP

Artistieke ploeg: Oliver Roels, Fatih De Vos, Rabina Miya Techniek: Gerold Van Thieghem  Productieleiding: Sophie Bodiang

EXPO

Dramaturgie en ontwikkeling concept: Agnes De Maeseneir, Sophie Bodiang, Constance Van Herreweghe, Stijn Danhieux, Ebenezer Ankrah, Ellen Ecker, Tabita Tomasauw In samenwerking met: Historische Huizen (Sint-Pietersabdij)