vertel atelier

seizoen 2023-2024

ALL YOU CAN GREEK III: AlKestis outdoors

Het Vertelatelier doet mee aan het ALL GREEKS FESTIVAL van NTGent! Dat festival toont alle 32 overgebleven Griekse tragedies in tal van vormen, van kleinschalige interventies of installaties in samenwerking met Gentenaars tot volwaardige voorstellingen door gerenommeerde regisseurs en collectieven.

Uit het programmaboekje: “Het collectieve schrijf- en vertelatelier van Victoria Deluxe, destijds opgericht om ervaringen met psychische kwetsbaarheid en geestelijke gezondheidszorg te delen, focust voor de derde keer op een Griekse tragedie. Als archeologen wroeten de schrijvers en spelers in de vruchtbare aarde van Euripides’ Alkestis, op zoek naar antieke scherven die raken aan henzelf en aan vandaag. Daarna wisselen ze het nauwgezette graafwerk in voor de creatie van woeste collages, als spiegels van onze 21ste-eeuwse ziel.”

ALL YOU CAN GREEK II: Alcestis

Het vertelatelier van Victoria Deluxe zoekt ook dit seizoen naar wat 2500 jaar oude teksten ons kunnen vertellen over hier, nu en ons. In All You Can Greek II tackelen ze Alcestis van Euripides.

Alcestis is een Griekse tragedie, over een vrouw die ervoor kiest om haar eigen leven op te offeren, zodat haar man kan blijven leven. Toch lijkt het alsof de schrijver Euripides niet helemaal zeker was van zijn stuk. Hij wisselt voortdurend af tussen dodelijke ernst en FC De Kampioenen-achtige humor in deze bijzondere theatertekst. Wilde Euripides met Alcestis toch liever een komedie schrijven? En is het einde dat hij verzon dan een happy end?

Misschien hebben we daar een antwoord op, misschien ook niet. Maar dat we ons héél goed voelen op dat heerlijk slappe koord tussen hilariteit en noodlottigheid, dat is zeker.

All you can Greek II: Alcestis speelt op donderdag 8 en vrijdag 9 februari in De Expeditie. 

Alcestis is de tweede tragedie die met het vertelatelier op de planken brengen. We benaderen de tragedies eerst als archeologen. Tijdens het wroeten in die oude teksten botsen we voortdurend op brokken van personages, situaties, scènes en dynamieken die iets raken diep in ons, die we herkennen. We delven de scherven op die we waardevol vinden en inventariseren ze. Waarna we met veel plezier de zorgvuldigheid van de archeoloog loslaten en wilde collages maken met alles wat we vonden (en niet vonden). Zo proberen we de fragmenten van herkenning die we ontdekten tijdens het lezen te compileren tot spiegels voor onze 21ste eeuwse ziel (en die van het publiek).

concept, tekst en spel: Miep Buggenhout, Jan Verstraete, Ielde Vermeir, Evelien Mommerency, Ciska Dhaenens, Joeri Happel, Kato Bijvoet, Rony Van Damme, Agnes De Maeseneir – artistieke leiding: Joeri Happel – dramaturgie/foto/video: Agnes De Maeseneir – procesbegeleiding/productie: Leen Van der Vorst, Stijn Danhieux, Lisa Verberdt (stage) –techniek: Gerold Van Thieghem regie-assistentie: Eva Teetaert

met dank aan: Euripides, het team van Victoria Deluxe, Steven Fuller, Emma Van den Berghe, José Carazo Ruiz, Bilal Azzoui

praktisch

locatie: Binnentuin Museum Dr. Guislain
tickets: Tickets reserveren is niet nodig want ALL GREEKS is volledig gratis.

seizoen 2022-2023

Dit seizoen neemt het vertelatelier enkele Griekse tragedies onder de loep. Op 24 februari 2023 nodigden ze het publiek een eerste keer mee uit op hun zoektocht naar wat deze 2500 jaar oude teksten ons kunnen vertellen over hier, nu en ons. In hun ALL YOU CAN GREEK I bewerkten ze Bacchanten van Euripes.

concept/spel: Miep Buggenhout, Bilal Azzoui, Jan Verstraete, Ielde Vermeir, Steven Fuller, Evelien Mommerency, Ciska Dhaenens, Joeri Happel, Jarne Van Loon – artistieke leiding: Joeri Happel – artistieke assistentie: Jarne Van Loon (stage) – dramaturgie/foto/video: Agnes De Maeseneir – procesbegeleiding/productie: Leen Van der Vorst, Stijn Danhieux.
met dank aan: het team van Victoria Deluxe, Steven Fuller

seizoen 2021-2022

Jan:

“Wie zijn wij? Eerlijk gezegd weten wij dat nog veel minder dan jullie, waarde publiek. Dat zorgt ervoor dat wij een wereld kennen vol mysterie en ook wel wat miserie. Eigenlijk leven we ook in wantrouwen, want zoals Steven zegt: ik vertrouw mijn eigen ziekte niet. Dus dat kan wel af en toe voor wat… mindere momenten zorgen. En toch zullen wij proberen om jullie goeie momenten te laten meemaken. Vandaar.

Ik zou nu graag een applaus hebben voor mezelf.”

Sinds de lente van 2021 komen Miep, Jan, Steven, Ciska, Ielde en Evelien regelmatig samen in het vertelatelier van Victoria Deluxe. Samen gingen ze op zoek naar wat ze als groep willen vertellen, op welke manier ze dat willen doen en welke impact ze zouden willen hebben. Ze gaven deze zoektocht de werktitel ‘Lof Der Zotheid’, een verwijzing naar hun ervaringen met psychische kwetsbaarheid en de geestelijke gezondheidszorg. Bij die zoektocht naar een taal en vorm voor hun verhalen, worden ze van bij het begin geholpen door theatermaker Joeri Happel en dramaturg Agnes De Maeseneir en ondersteund door twee procesbegeleiders: Leen Vandervorst en Stijn Danhieux.

Een eerste toonmoment vond in februari in De Expeditie plaats voor een beperkt publiek. Op uitnodiging van  EQUALITY//ResearchCollective (HOGENT) speelden ze dat toonmoment in maart nog twee keer in Museum Dr. Guislain. 

Op 28 juni stelden ze de publicatie en nieuwe performance ‘eerst mens//dan zot’ voor in de Expeditie.

LOF DER ZOTHEID / EERST MENS//DAN ZOTConcept, tekst en spel: Miep Buggenhout, Jan Verstraete, Ielde Vermeir, Steven Fuller, Evelien Mommerency en Ciska Dhaenens- Artistieke coaching: Joeri Happel, Agnes De Maeseneir- Procesbegeleiding: Leen Van der Vorst, Stijn Danhieux – Techniek: Gerold Van Thieghem – Met dank aan: het team van Victoria Deluxe, Dominique Willaert, Nadia Mahjoub, Emma Van den Berghe, Annelies Joostens

seizoen 2020-2021

SPOKEN WORD & ACTIVISM – Artistieke coaching:  Anissa Boujdaini – Productie en procesbegeleiding: Agnes De Maeseneir, Nele Buyst – Schrijvers: Nawel Kalbi, Anne Kuit, Lotte Loncin, Rojda Karakus, Niels Verhoye, Adel Khelifi, Kato Vrijders, Jente D’Hose, Jennifer Baez Matos – Video: Sipan Hota

seizoen 2019-2020

intro SPOKEN WORD – POËZIE – AUDIOVERHALEN – Artistieke coaching: Rashif El Kaoui, Tineke De Meyer, Nele Buyst – Productie en procesbegeleiding: Agnes De Maeseneir, Nele Buyst – Schrijvers: Lise De Mey, Sixtine Bérard, Carmen Van Praet, Anne Kuit, Reinout Dewulf, Stiene Ravn, Lotte Loncin, Muhned Bnana, Niels Verhoye, Sayira Maruf, Bilal Azzaoui, Judith Herman – Fotografie: freddy Willems

seizoen 2018-2019

PROZA EN POEZIEArtistieke coaching: Oznur Karaca – Productie en procesbegeleiding: Matthias Velle, Nele Buyst – Schrijvers: Sayira Maruf, Thomas De Wever, Margot de Smaele, Jeroen Schreel, Nur Lootens, Michiel Verplancke, Lise De Mey, Sixtine Bérard, Olsida Bibaj, Suzanne Grootveld, Brice Gabiro Fotografie: freddy Willems

over het vertelatelier

In het vertelatelier onderzoekt een kleine groep  verhalenvertellers wat ze willen vertellen en hoe ze dat (samen) kunnen doen.

Soms werken ze rond een bepaalde stijl, soms rond een bepaald thema, soms combineren ze verschillende invalshoeken in één traject. Telkens op maat van de groep die meedoet.

Waar mogelijk gaat Victoria Deluxe samen met de collectieven die ontstaan in het atelier op zoek naar manieren om die samenwerkingen te verduurzamen.