wildgroei

ateliers

wildgroei-ateliers 🌱

over de wildgroeiateliers

In het voorjaar van 2023 begonnen we met de WILDGROEI-ateliersDaarin brengen we kunstenaars en kleine groepjes deelnemers samen om op korte termijn een mini-project te realiseren. We experimenteren met verschillende media, meestal op weekavonden.

De ateliers zijn gratis, wie dat wenst kan als bijdrage een gift doen. 

najaar 2024

KIN Collective

WANNEER? 1, 15, 22, 29 november, 6 december. Van 18:30u tot 21:00u bij ons (Dok Noord 4F, 9000 Gent).

WAT? KIN Collective nodigt je uit om deel te nemen aan Tracing Ancestral Space(s), een onderzoeksfase binnen hun ‘Heritage Traject’. Hierin onderzoeken wij de altijd aanwezige, maar soms ontastbare sporen van achtergelaten kennis en informatie van onze voorouders. Wij creëren virtuele verbeeldingsrijke ruimtes waar voorouders worden herdacht, geëerd en gevierd.

Deze ruimtes bieden plaats voor diverse rituelen en herinneringen, zonder gebonden te zijn aan specifieke religieuze of spirituele overtuigingen, en vormen een plek voor collectieve rouw, eerbetoon en viering.

De ontmoetingsruimte een symbolische plek van verwelkoming en het in contact treden met je voorouders  staat centraal in dit atelier. Hier onderzoeken wij hoe we opnieuw kunnen verbinden met onze diepe wortels en ons openstellen voor de wijsheden van onze voorouders. Via visualisatie-oefeningen, kringgesprekken, schrijven, beweging en beeldend werk ontdekken wij samen manieren van verbinden, verwerken en uitwisselen.

De ateliers bouwen op elkaar voort, waarbij de uitwisseling van ervaringen en feedback een essentiële rol zullen spelen.

Voertaal: Nederlands

VOOR WIE? Voor iedereen vanaf 18 jaar oud die op zoek is naar een diepere connectie met hun voorouders. Dit atelier biedt een open ruimte voor verkenning en uitwisseling. 

KIN Collective? Kenneth Cardon, Lois Lumonga Brochez, Daantje Idelenburg, Sara Lâm en Milan Vandierendonck vormen samen KIN Collective – een kunstenaarscollectief dat zich binnen hun Heritage-traject laat leiden door hun zoektochten naar hoe het verleden een plek te geven in het heden richting een zachtere toekomst. Voor hen ligt de focus niet in het vooraf vastleggen waar hun creaties zullen eindigen, maar in het proces zelf, dat zorg en betrokkenheid als basiswaarden omarmt.

Wat hun werk tot leven brengt, is geworteld in thema’s die hen als collectief in beweging houden: gendergelijkheid, queerness, anti-racisme, anti-kapitalisme, ecofeminisme en re-indigenization. Hun praktijk begint van binnenuit, vanuit de lagen van hun collectieve intuïtie en speelse nieuwsgierigheid, en komt naar buiten in verschillende vormen: beeld, geluid, theater, performance,storytelling, tekst en digitale kunst. Op die manier smelten hun artistieke archieven samen tot kunst die steeds in beweging is, altijd veranderlijk, maar altijd trouw en reflectief aan wat er op dat moment speelt binnen zichzelf en in hun omgeving.

Meer over hun ‘Heritage-traject’ en hun werking vind je op kincollective.be en instagram: @kincollective__

Katrijn De Cooman

WANNEER? 14, 21, 28 november, 5, 12, 19 december. Van 19:30u tot 21:30u bij ons (Dok Noord 4F, 9000 Gent).

WAT? In dit atelier gaan we samen met theatermaker en bewegingstheaterdocent Katrijn De Cooman aan de slag met de thema’s en materialen van haar voorstelling RauwRouw. Thema’s als verlies, rouw, emoties en hoe we daarmee omgaan. 

We gaan op een speelse manier samen experimenteren, bewegen, improviseren, beelden maken en scènes creëren. Welke vormen kan klein of groot verlies aannemen? Waar in ons lichaam voelen we dit en op welke manieren brengen we het naar buiten? Hoe maakt onze samenleving (geen) plaats voor rouw? Kan dit ook anders? 

Zes weken verbinden we ons rond deze vragen, met lichtheid en plezier. We laten ons verrassen door wat er ontstaat: mooie scènes of misschien zelfs een gezamenlijk gecreëerd ritueel.

VOOR WIE? Mensen tussen 16 en 30 jaar oud die met een klein groepje rond rouw en verlies willen werken in bewegingstheaterateliers.

Katrijn De Cooman? Katrijn, afgestudeerd aan Toneelacademie Maastricht en KASK, is een veelzijdige actrice, theatermaker en bewegingstheaterdocent. Bij Victoria Deluxe maakte ze Transit en gaf ze al ateliers bewegingstheater. Ze is lid van performerscollectief Collectief Elan(d), dat de grenzen verkent tussen theater, dans en beeldende kunst. Ze vertrekt vanuit haar fascinatie voor de mens als groepsdier, ruimte en materiaal.

Fikry El Azzouzi, Klein Verhaal (voorbij)

WANNEER? 25 oktober, van 10:00u tot 15:00u bij ons (Dok Noord 4F, 9000 Gent).

WAT? Schrijfatelier in samenwerking met Klein Verhaal uit Oostende, begeleid door Fikry El Azzouzi.

Schrijf geschiedenis en bepaal je eigen toekomst!  Tijdens deze workshop draait alles om jouw verhaal en jouw woorden. Schrijf kortverhalen, poëzie of pak het podium in met een bevlogen monoloog of scherpe slam poetry. 

Plaatsen zijn beperkt. 

VOORJAAR 2024

Femke Van Houte (voorbij)

WANNEER? 11, 18 maart, 15, 22, 29 april. Van 18:30u tot 21:00u bij ons (Dok Noord 4F, 9000 Gent).

WAT? Als beeldend kunstenaar én verzamelaar van ongewone dingen wil Femke samen werken rond verzamelingen. Ben jij een verzamelaar en wat verzamel je dan? Wat betekenen verzamelingen voor andere kunstenaars? En kunnen we samen Victoria Deluxe verzamelen? 

VOOR WIE? Iedereen vanaf 16 jaar die interesse heeft in verzamelen en zin heeft om daar artistiek mee aan de slag te gaan. Op het programma staan: samen praten, lezen en denken over verzamelingen en samen zoeken naar een artistieke vorm om verzamelingen te verbeelden (installatie, beeld, tekst, grafisch,…)

Femke Van Houte? Femke is beeldend kunstenaar. Ze werkt momenteel aan een masterproef rond verschillende (lichaams)verhoudingen en rollen in kunsteducatie. Al twee seizoenen op rij werkt ze als jobstudent mee aan onze YOUNITED-ateliers en ze stond ook mee op de planken in onze voorstelling Transit.

NAJAAR 2023

Tister Ikomo (voorbij)

WANNEER? maandagmiddagen in december 2023 en januari 2024

WAT? Vertel me wie je bent met je lichaam. Beweging en muziek als taal, om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen.

VOOR WIE? Cursisten van ‘Oriëntatie werkt’ van LIGO. 

Tister Ikomo? Tister is danser/choreograaf en muzikale duizendpoot (percussionist, balafonspeler en zanger). Tister nam ooit deel aan ons project in samenwerking met LIGO: ‘WIJ MENS’

APRIL 2023

Jan D’Haene (voorbij)

WANNEER?  Van 18:30u tot 21:30u bij ons (Dok Noord 4F, 9000 Gent). Laatste atelier: dinsdag 25 april. 

WAT? We gaan samen op zoek naar hoe Victoria Deluxe klinkt. We experimenteren met opnames, muziek, geluiden en soundscapes. De geluiden die we ontdekken geven we door aan de artistieke en audiovisuele ploegen van Victoria Deluxe en zullen in producties gebruikt worden.

VOOR WIE? Iedereen vanaf 14 jaar! Muziek- of instrumentkennis is mooi meegenomen, maar hoeft zeker niet. Als je een oor hebt voor mooie geluiden en vooral veel goesting hebt om in groep te experimenteren ben je meer dan welkom.

Jan D’Haene? Jan is muzikant en componist. Voor Victoria Deluxe maakte hij onder andere al de muziek voor de films ‘Wat hebben we verdiend vandaag?’ en ‘REBELS’ en was hij betrokken bij het project ‘Lam Gents’.

MEI 2023

Nele Buyst (voorbij) 

WANNEER?  2, 9 en 16 mei. Van 19:00u tot 21:15u bij ons (Dok Noord 4F, 9000 Gent).

WAT? Drie dinsdagavonden op rij kan je samen met Nele op pad in de buurt van ons gebouw De Expeditie. Deze wildgroei-ateliers draaien om wat het betekent om met al je zintuigen een plek te doorgronden en hoe je die ervaring onder woorden, in kaart of beeld kan brengen.

VOOR WIE? Iedereen vanaf 14 jaar die zin heeft om met een klein groepje op verkenning te gaan en daarover te schrijven en/of te zoeken naar een andere vorm om erover te vertellen.

Nele Buyst? Nele is dichter en als onderzoeker verbonden aan Universiteit Antwerpen, departement filosofie. In haar onderzoek focust ze op ecologie, kwetsbaarheid, meerstemmigheid, relationaliteit, herstel. Voor Victoria Deluxe begeleidde ze drie seizoenen lang de schrijfateliers ‘Speak Out’.

JUNI 2023

Farbod Fathinejadfard (voorbij)

WANNEER? 30 mei, 6, 13, 20 en 27 juni. Van 19:00u tot 21:30u bij ons (Dok Noord 4F, 9000 Gent).

WAT? In juni sluit theatermaker Farbod Fathinejadfard dit Wildgroei-seizoen af met een reeks ateliers op zijn lievelingssnijpunt: dat tussen beeldende kunst en theater. Farbod nodigt je uit om zes dinsdagavonden mee te bouwen aan een larger-than-life scenografie waarin je niet anders kan dan spelen, spelen, spelen!

VOOR WIE? Iedereen vanaf 14 jaar die samen met Farbod wil tekenen, schilderen, bouwen, op tekst zoeken en spelen.  

Farbod Fathinejadfard? Farbod is acteur, theatermaker en beeldend kunstenaar. Hij werkt aan een onderzoek naar revolutie en maakt dit jaar samen met Julie Mughunda en Yuni Mahieu een voorstelling over de impact van de on-demand economie bij NTGent en Victoria Deluxe.