one day i will make the onion cry

Een project van Barbara Raes (Beyond the Spoken) en Victoria Deluxe, in samenwerking met BERLIN en NTGent.

one day i will make the onion cry

one day i will make the onion cry?

Van het najaar van 2023 tot in de vroege lente van 2024 hebben we Barbara Raes (Beyond The Spoken) te gast bij Victoria Deluxe voor een onderzoeksresidentie. Samen bereiden we het maakproces voor de installatie ‘One Day I Will Make the Onion Cry’ (première oktober 2024) voor. We worden daarbij fantastisch goed geholpen en ondersteund door onze partners NTGent en BERLIN.

In deze onderzoekresidentie probeert Barbara om tranen te vangen, te categoriseren en te archiveren. Welke traan vertaalt welke wereld van verdriet? Kan je voor altijd uitgehuild zijn? Zoeken we met onze tranen naar getuigen voor ons verdriet? Met hoeveel liter tranen worden we geboren?   

Tijdens de residentie zal Barbara zich focussen op het concept solastalgie en bredere vormen van pre-rouwen, als in: rouwen om iets wat er nu nog is, maar straks wellicht niet meer. Het verdriet over wat zal verdwijnen kan mensen verlammen, maar kan ook een uitnodiging zijn om de melancholie te omarmen.   

Het onderzoek mondt uit in een installatie die mee vorm krijgt door het YouTurn-project van BERLIN. YouTurn is een nieuw label binnen de werking van het gezelschap waarbij artistiek materiaal (video, tekst, decorelementen, etc.) uit vorige voorstellingen een tijdelijke herbestemming krijgt. Voor ONE DAY I WILL MAKE THE ONION CRY gaat Barbara aan de slag met de “uienmachine“, een installatie uit de voorstelling Land’s End. 

once in a blue monday

Gespreksavond over ajuinen, tranen en verdriet om een verlies dat nog moet komen.

locatie: De Expeditie
tickets: pay what you can (0/5/10 euro)

(reserveren is verplicht)

Op maandag 15 januari 2024, officieel de somberste dag van het jaar of ‘blue monday’, ontvangt Barbara Raes (Beyond the Spoken) vier sprekers die live met ons komen meedenken over ONE DAY I WILL MAKE THE ONION CRY.

An Verboven van bio-dynamische boerderij de Zonnekouter komt vertellen over landbouw, ecologie, en het telen van ajuinen. Nele Buyst verbindt ecologie met rouw, als dichter en als onderzoeker aan de UAntwerpen. Psycholoog en postdoctoraal onderzoeker Ama Kissi focust op het kruispunt tussen mentale gezondheid, racisme en kolonialisme. Jan Van Eijgen is oogarts en beeldend kunstenaar.

Er zal uiensoep zijn. Welkom.

tijdslijn

ONE DAY I WILL MAKE THE ONION CRY wordt ontwikkeld in seizoen 2023-2024 en gaat in première oktober 2024 in De Expeditie in Gent. Op 15/01/2024 organiseren we een gespreksavond ‘Once in a blue monday’, waarin het publiek wordt uitgenodigd om mee te luisteren naar vier sprekers die het project komen inspireren. 

credits

ONE DAY I WILL MAKE THE ONION CRY is een project van Barbara Raes (Beyond the Spoken) en Victoria Deluxe, in samenwerking met BERLIN en NTGent.

Concept en artistieke leiding: Barbara Raes (Beyond the Spoken) –  Artistieke ondersteuning: Agnes De Maeseneir, Sophie Bodiang – Productie onderzoeksresidentie: Victoria Deluxe

Blauw beeld: Agnes De Maeseneir