Solidair met palestina

solidair met palestina?

Sinds het ontstaan van Victoria Deluxe in 2003 spreken we ons als organisatie scherp uit tegen de illegale bezetting van Palestijns gebied in Israël, het apartheidsregime en de genocide in Gaza door de Israëlische staat. We steunen de Palestijnse oproep voor Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) sinds vele jaren. Ook publiekelijk zoals hier in 2016 of in 2014. We zijn ook een van de 68 apartheidvrije zones in België (een intiatief van Palestina Solidariteit).

Op 13 mei 2024 publiceerde het tijdschrift rekto:verso een tekst geschreven door ons artisitiek coördinatieteam: ‘Waar blijft het collectieve standpunt van de cultuursector?’

Victoria Deluxe in Palestina

2008 – Palestina 2008: Occupation, apartheid and Hope!

In september 2008 reisden Leen Van der Vorst en Dominique Willaert voor Victoria Deluxe mee met een groep Vlaamse “pelgrims” onder leiding van Ludo Debrabander van vzw Vrede. Met dit reisverslag wilde Victoria Deluxe de schrijnende situatie van de Palestijnse bevolking aanklagen.

2019 – Drop by drop

 In de zomer van 2019 maakten acht jongeren uit de atelierwerkingen van KOPERGIETERY, Victoria Deluxe en Jong Gewei een werkreis naar Palestina. Ze trokken tien dagen rond in de Westbank en bezochten Tel Aviv. Twee jongeren konden niet mee omdat ze geen visum kregen om Israëlisch grondgebied te betreden, zij volgden de reis noodgedwongen mee vanuit Gent.