de toekomst academie

De Toekomstacademie is een zelforganisatie van en voor Gentse jongeren tussen 16 en 25 jaar.

Snel naar:

over de Toekomstacademie

In september 2019 werd de Toekomstacademie opgericht als uitloper van YOUnited9000 (de atelierwerking van Victoria Deluxe). We kregen onder de vleugels van Victoria Deluxe een plek om autonoom en in samenspel met onze leeftijdsgenoten een zelf vormgegeven werking uit te bouwen. We komen tweewekelijks samen en organiseren samen uiteenlopende activiteiten. 

Onze uitvalsbasis is De Expeditie (werkplaats van Victoria Deluxe) op Dok Noord in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham, maar voor onze activiteiten verplaatsen we ons naar andere plekken, afhankelijk van het soort activiteit.

praktisch

Kick Off – 16 oktober 2021 – 15u

wat doet de Toekomstacademie?

Wij hebben sinds de oprichting in 2019 veel tijd geïnvesteerd in het met elkaar in gesprek gaan over onze doelstellingen. We hangen deze op aan 4 woorden met een O’s: ontmoeting, ontplooiing, ontdekking en ontspanning.

ONTMOETEN – In de eerste plaats willen we elkaar ontmoeten en al onze ervaringen (over onszelf, thuis, school of opleiding,…) met elkaar uitwisselen. Elkaar regelmatig ontmoeten op een veilige, toffe plek zorgt voor een sterke betrokkenheid als jongeren onder elkaar.

ONTPLOOIEN –  Wij willen samen zoeken naar tips en wegen die ons helpen in onze zelfontwikkeling. We doen dit bijvoorbeeld door inspirerende sprekers uit te nodigen die voor ons als rolmodel gelden (zoals vorig jaar: Ish Ait Hamou, Meryem Kanmaz,…).

ONTDEKKEN – We vinden het belangrijk om samen zaken te ontdekken die ons helpen opgroeien en onze zelfontplooiing stimuleren. Het gaat vaak om inspirerende plekken en mensen of praktijken die ons nieuwe en inspirerende inzichten opleveren.

ONTSPANNEN – is een 4de pijler van onze werking: we organiseren regelmatig ontspannende activiteiten waar we helemaal onszelf kunnen zijn. We doen dit het liefst door samen een gezellige avond te organiseren, op wifi-vrij weekend te trekken of samen op tocht te gaan voor meerdere dagen.

van en voor wie is de Toekomstacademie

De jongeren die deelnemen aan De Toekomstacademie hebben heel diverse achtergronden en zijn tussen 16 en 26 jaar. We representeren de Gentse samenleving in de meest brede zin.

Ook al hebben we roots in Syrië, Turkije, Jemen, Armenië, Brazilië, Ghana, Marokko, Tunesië, de Dominicaanse Republiek, … wij ervaren onszelf niet in de eerste plaats als migranten of vluchtelingen, maar wel als jongeren die deel uitmaken van zowel de Gentse als de Vlaamse samenleving. Zo bouwen we samen aan een waardevol netwerk.

Sommigen onder ons zijn vrij nieuw in Gent, anderen zijn hier geboren. Op de vierdaagse tijdens De Ronde door Vlaanderen ontdekten we dat er in onze groep 24 verschillende moedertalen aanwezig zijn, we volgen heel diverse opleidingen. We hebben het thuis niet altijd even gemakkelijk omdat ouders niet gemakkelijk een vaste job vinden of onze ouders meestal geen hoog inkomen hebben.

We hebben een soort vaste kern die we ‘de stuurgroep’ noemen, maar zowel aan het begin als tijdens het jaar spreken we actief andere jongeren aan die we leren kennen of ontmoeten via school, in de stad of via de social media.

contact

Ben je nieuwsgierig naar onze werking? Contacteer ons via info@victoriadeluxe.be of volg ons op instagram: @detoekomstacademie

credits

‘De Toekomstacademie’ is een project van Victoria Deluxe – Procesbegeleiding: Sophie Bodiang (coaching: Jos Van Herreweghe, Dominique Willaert) – Stuurgroep 2021-2022: Seba Abazed, Jolnar Dayoub, Shushanik Gorginyan, Gabriel Gjonlulaj