de toekomst academie

Tweewekelijkse activiteiten van en voor Gentse jongeren.

Snel naar:

over de Toekomstacademie

In september 2019 werd de Toekomstacademie opgericht als uitloper van YOUnited9000 (de atelierwerking van Victoria Deluxe). We kregen onder de vleugels van Victoria Deluxe een plek om autonoom en in samenspel met onze leeftijdsgenoten een zelf vormgegeven werking uit te bouwen. We komen tweewekelijks samen en organiseren samen uiteenlopende activiteiten. 

Onze uitvalsbasis is De Expeditie (werkplaats van Victoria Deluxe) op Dok Noord in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham, maar voor onze activiteiten verplaatsen we ons naar andere plekken, afhankelijk van het soort activiteit.

praktisch

Contacteer Sophie als je meer informatie wilt over de Toekomstacademie of volg hen op Instagram.

wat doet de Toekomstacademie?

Wij hebben sinds de oprichting in 2019 veel tijd geïnvesteerd in het met elkaar in gesprek gaan over onze doelstellingen. We hangen deze op aan 4 woorden met een O’s: ontmoeten, ontplooien, ontdekken en ontspannen.

ONTMOETEN – Jongeren met diverse achtergronden ontmoeten elkaar regelmatig op een veilige, warme plek waardoor er een sterke betrokkenheid ontstaat. Tijdens deze informele ontmoetingen ontstaan er waardevolle gesprekken waarin we van elkaar leren door ervaringen uitwisselen (over onszelf, thuis, school of opleiding,…).

ONTPLOOIEN – We leggen steeds een sterke nadruk op ons handelings- en zelf-organisatorisch vermogen. Zo worden de activiteiten georganiseerd door de stuurgroep, bestaande uit jongeren, met ondersteuning van Victoria Deluxe. Door samen de activiteiten te plannen, voor te bereiden, te begeleiden en te evalueren, bouwen we ervaring en zelfvertrouwen op die we meenemen in ons verdere leven. Wie dat wilt, kan mee doen met doorstroomprojecten van Victoria Deluxe. Sommigen van ons groeien door binnen de werking van Victoria Deluxe als jobstudent om werkervaring op te doen in de rol van procesbegeleider op het project YOUnited9000, binnen Toekomstacademie of binnen doorstroomprojecten.  

ONTDEKKEN – We trekken er regelmatig op uit om inspirerende plekken en mensen in Gent en daarbuiten te ontdekken. Door deze momenten met elkaar te delen, verzamelen we nieuwe perspectieven op hoe we in deze stad en samenleving op een wijze en positieve manier kunnen samenleven.

ONTSPANNEN – Naast een plek waar jongeren leren en ontmoeten, is er binnen de TA ook tijd en ruimte voor ontspanning. Hierbij is het belangrijk dat we onszelf kunnen zijn en mogen zijn.

van en voor wie is de Toekomstacademie

De jongeren die deelnemen aan De Toekomstacademie hebben heel diverse achtergronden en zijn tussen 16 en 28 jaar. We representeren de Gentse samenleving in de meest brede zin.

Ook al hebben we roots in Syrië, Turkije, Jemen, Armenië, Brazilië, Ghana, Marokko, Tunesië, de Dominicaanse Republiek, … wij ervaren onszelf niet in de eerste plaats als migranten of vluchtelingen, maar wel als jongeren die deel uitmaken van zowel de Gentse als de Vlaamse samenleving. Zo bouwen we samen aan een waardevol netwerk.

Sommigen onder ons zijn vrij nieuw in Gent, anderen zijn hier geboren. Op de vierdaagse tijdens De Ronde door Vlaanderen ontdekten we dat er in onze groep 24 verschillende moedertalen aanwezig zijn, we volgen heel diverse opleidingen. We hebben het thuis niet altijd even gemakkelijk omdat ouders niet gemakkelijk een vaste job vinden of onze ouders meestal geen hoog inkomen hebben.

We hebben een soort vaste kern die we ‘de stuurgroep’ noemen, maar zowel aan het begin als tijdens het jaar spreken we actief andere jongeren aan die we leren kennen of ontmoeten via school, in de stad of via de social media.

Foto’s door freddy Willems op de kick off van seizoen 2021-2022 (op 13 oktober 2021).

contact

Ben je nieuwsgierig naar onze werking? Contacteer ons via info@victoriadeluxe.be of volg ons op instagram: @detoekomstacademie

credits

‘De Toekomstacademie’ is een project van Victoria Deluxe – Procesbegeleiding: Sophie Bodiang (coaching: Jos Van Herreweghe, Dominique Willaert) – Stuurgroep 2021-2022: Seba Abazed, Jolnar Dayoub, Shushanik Gorginyan, Gabriel Gjonlulaj