#humansofdeluxe

Ik ben Remy Malfroidt, ik ben 17 jaar. Ik studeer wetenschappen, specifieker Biotechnologische en chemische technieken. Ik ben bij Victoria Deluxe terechtgekomen omdat ze met YOUNITED9000 op bezoek waren gekomen tijdens mijn les. Mijn leerkracht zei toen: “Dat is toch echt iets voor u, je doet toch graag theater?” Ik dacht: “Ja, ik ga eens een kijkje nemen”. En nu ben ik hier! (lacht) Ik heb twee jaar geleden ook al eens meegedaan aan YOUNITED. Toen heb ik ook het hele traject gedaan.  

De rol van kunst in mijn leven is vooral vrije tijd en ontspanning. Het is ook een sociaal gegeven. Je kan een connectie maken met andere mensen. Ik zat vroeger in muzisch jeugdwerk en daarmee heb ik op een theaterfestival gespeeld in de Kazematten. Ik heb ook twee jaar musical gedaan, maar dan ben ik gestopt.  

Het moment dat het meest uitblinkt voor mij in mijn periode bij Victoria Deluxe, is eigenlijk toen ze bij mij langskwamen in de les. Want op dat moment had ik een jaar of twee geen theater meer gedaan en dat heeft ervoor gezorgd dat die spark terugkwam. Ik voelde me terug heel gemotiveerd om er weer in te vliegen.  

Ik heb hier zeker al vrienden gemaakt. De eerste groep van YOUNITED waarin ik meespeelde is nog steeds heel close. We spreken nog af en horen elkaar in de groepschat. Dat is wel een chille groep om mee bevriend te zijn. Ik denk ook dat ze gaan komen kijken naar deze voorstelling, dat is wel megaleuk.  

Op 9 en 10 mei gaan we het podium op met YOUNITED. In het algemeen ben ik heel positief over het toonmoment, maar ik ben toch ook een beetje gestrest over hoe sommige stukken gaan overkomen. Ik ben zeker dat het goed gaat binnenkomen voor de meeste mensen maar er zitten wel echt gevoelige en fragiele onderwerpen in de voorstelling. Mensen kunnen de boodschap die we proberen over te brengen fout begrijpen en dat zou spijtig zijn. Het is juist heel belangrijk dat dit soort onderwerpen in het theater wordt getoond. 

De eerste keer dat ik deelnam aan YOUNITED, had ik echt een heel sterke afkeur van aanraking. Ik heb er wat slechte ervaringen mee gehad. Ik vond dat dus niet zo comfortabel, maar er werd daar echt heel chill over gedaan. Er werd gezegd dat ik het in stapjes kon doen en dat ik enkel moest doen waar ik me comfortabel bij voelde. Tegen het einde van het traject, was het zo dat ik zelfs veel meer kleur droeg dan daarvoor. Het heeft mij echt mentaal geholpen en ik heb er die angst voor aanraking echt overwonnen.  

Ik zeg altijd over YOUNITED: het is een theatergroep, gemaakt voor jongeren om zichzelf te leren kennen en in sociale interactie te gaan. Nieuwe mensen leren kennen en uzelf leren kennen. Ik zou sowieso wel nog graag willen meewerken aan een nieuw stuk van Victoria Deluxe. Het zou ook wel megaleuk zijn om wat te helpen bij YOUNITED, misschien als jobstudent. Victoria Deluxe lijkt me een hele leuke plek om te werken.  

Als laatste wil ik nog meegeven: leg u niet neer bij onrechtvaardigheid. Maar ook, wees niet overgevoelig. Anderzijds mag je je ook niet volledig afsluiten van je gevoelens. Je moet een mooie balans kunnen vinden: niet aan alles aanstoot nemen, maar ook niet nooit zeggen dat iets je pijn doet. En spreek met elkaar. Dat is echt een goeie manier om te leren, door met elkaar in gesprek te gaan.” 

Remy – Je kan Remy aan het werk zien op 9 en 10 mei op de toonmomenten van YOUNITED9000. Tickets zijn er vanaf 0 euro.