#humansofdeluxe

Ik ben Femke, ik ben 22 jaar. Ik ben bij Victoria Deluxe terechtgekomen omdat ik aan LUCA studeer. In de bacheloropleiding is er een vak Arts & Society. In dat vak kon je verschillende trajecten volgen en ik koos voor een traject bij Bert Vandenbussche, die zit hier ook in het bestuur. Bert had een dag georganiseerd waarbij hij keiveel projecten voorstelde tijdens de les. Stijn en Nawel kwamen toen YOUNITED9000 voorstellen. Ik weet nog dat ze vroegen “Wie wil er komen?” en dat niemand zijn hand opstak, waardoor ik mijn hand ook niet durfde op te steken (lacht). Maar eigenlijk sprak het me wel aan. Omdat ik mijn hand niet had opgestoken, had ik geen flyer, maar dankzij de Instagrampagina heb ik uiteindelijk toch de weg naar de startdag gevonden. Ik vond die kick-off echt megacool. Voor het vak moest ik drie keer komen, maar na die drie keer wilde ik echt blijven komen. Zo ben ik hier terechtgekomen, dankzij Bert!  

De rol van kunst in mijn leven? Dat is mijn leven, ja. Ik ben met niets anders bezig. Mensen vragen ook altijd wat mijn hobby is, maar ik vind dat heel moeilijk om te zeggen. Dat is ook mijn studie. Ik ben naar Sint-Lucas in Gent gegaan en dat opende echt mijn ogen. Toen wist ik dat ik iets met kunst wilde doen. Ik ben blijven plakken en van daaruit naar Grafiek en Tekenkunst gegaan. Daarna ben ik hier bij Victoria Deluxe terechtgekomen en heb ik een project rond theater gedaan in Zele. Zo is theater er ook echt bijgekomen en nu zit ik in zoveel verschillende projecten. Het draait nu wel allemaal wat rond theater en het is wel leuk dat ik mijn beeldende kunsten daarmee kan verbinden.  

Mijn Wildgroei-atelier is echt superleuk. In mijn opleiding moet je 40 uren stage doen en eigenlijk is dat vrij droog. Je moet in een formele onderwijscontext lesgeven en daarnaast mag je ook nog in de culturele sector stage doen. Voor mij was het heel snel duidelijk dat ik dat tweede hier wilde doen. Het leuke is dat ik hier geen rekening moet houden met leerplannen- en doelen en dat ik echt mijn eigen praktijk kan binnenbrengen. Ik heb ook een heel erg fijn groepje, ik heb het gevoel dat iedereen mee is met alles. Je kan ook heel veel doen rond het thema (verzamelen, nvdr). Elke week heb ik wel een beetje stress, maar de positieve feedback die ik van de deelnemers ontvang, stelt me echt gerust. 

Een moment dat ik zou willen herbeleven, is Transit. Dat was een hele zomer lang komen repeteren. Meestal heb ik wel wat een gat qua cultuur in de zomer. Mijn atelier is dan ook gesloten en het lukt me moeilijk om mijn atelierwerk thuis verder te zetten. Die zomer was er Transit en dan kon ik toch heel augustus creatief bezig zijn en theater maken. Ik vond dat echt zalig. Je wordt hier ook echt behandeld als een bekende theaterspeler. Het was toen ook een hele mooie zomer dus we aten altijd buiten. Door Transit heb ik ook ontdekt dat ik op een podium staan echt heel leuk vind.  

In het begin vond ik het wel lastig om mijn studentenjob bij Victoria Deluxe te combineren met school. Nu zit ik in een educatieve opleiding, dus dat past daar perfect in. Al mijn docenten hebben ook heel veel begrip voor wat ik doe. Ik vind dit echt een hele leuke studentenjob, ik vind het heel spijtig dat ik afstudeer en dus geen jobstudent meer kan zijn (lacht). Ik ga dat heel hard missen, vooral het contact met de jongeren. Ik geloof dat ik op die twee jaar heel hard gegroeid ben in mijn omgang met jongeren. Ik heb voor mijn stage bij een OKAN-klas gestaan en ik kon heel snel connecties met die jongeren leggen. Ik ben ervan overtuigd dat dat komt door mijn ervaring bij YOUNITED. Daarnaast heb ik ook echt veel geleerd van Stijn en Nawel.  

Hoe zou ik Victoria Deluxe beschrijven? Als ik echt wil dat anderen kennismaken met het huis, dan nodig ik die gewoon uit voor een voorstelling. Ik denk dat je Victoria Deluxe het best leert kennen als je een voorstelling ziet of aan een project meedoet. Ik denk dat ik er wel over kan vertellen en mijn eigen gevoel erbij kan beschrijven, maar het is een specifieke sfeer of esthetiek die je zelf gezien moet hebben. Iedereen waar ik tegen heb gezegd dat ze eens naar hier moeten komen, snappen het wel. Je moet het echt zelf meemaken.  

Wat ik nog wil doen? Projecten als YOUNITED en andere jongerenprojecten, daar heb ik nu mijn aandeel wel in gehad. Diep vanbinnen zou ik dat allemaal nog willen doen, maar ik weet ook dat je kansen moet geven aan andere mensen. Soms is het ook wel tijd om ergens afstand van te nemen. Maar als er nog eens een project is zoals Transit, dan zou ik wel heel graag meedoen. 

Ik wil nog toevoegen dat ik zou willen dat heel veel meer initiatieven zouden werken zoals Victoria Deluxe. Eerlijke verloning is zo belangrijk. Ik heb al meegemaakt dat ik voor een heel project een kleine vrijwilligersvergoeding kreeg. Dan denk ik wel “Jullie zouden hier allemaal eens moeten binnenstappen en met Kim praten.” Ik denk echt dat eerlijke verloning binnen de kunsten zoveel beter kan en Victoria Deluxe is hier een heel mooi voorbeeld van. Van zichtbaarheid kan je niet leven. Ook op vlak van erkenning zit het hier goed en word ik behandeld als een echte kunstenaar.” 

Femke – nam al deel aan YOUNITED en Transit. De laatste jaren is ze aan de slag als jobstudent procesbegeleider bij YOUNITED. Dit seizoen gaf ze een Wildgroei-atelier rond het thema verzamelen.