#humansofdeluxe

Wat mij typeert is dat ik altijd positief blijf ook al gaat het heel slecht. Dat komt misschien ook wel door mijn geloof, wat ook een groot deel van mezelf is. Dat heb ik van thuis uit meegekregen, als er problemen zijn dan ga ik met mijn familie bidden. Eigenlijk vertel ik het liever niet aan mijn ouders als ik een probleem heb, maar om religieuze redenen zeg ik het dan toch. Als er bijvoorbeeld iets gebeurd is dat ik liever niet tegen iemand anders vertel, ga ik meestal bidden. Daarna vertel ik het dan tegen mijn ouders en kunnen we samen op zoek naar een oplossing.

God heeft mij ook heel veel hoop in het leven. Dat vind ik belangrijk want daardoor vind ik rust. Ik wil altijd dankbaar zijn voor de dingen die ik heb. Door het feit dat ik heel hard moet nadenken over of er nog iets ontbreekt in mijn leven, weet ik dat ik niets te kort kom. Ik ben gezond, mijn lichaam is gezond en mijn familie en vrienden zijn gezond… meer heb ik niet nodig. Dus ik kan wel zeggen dat ik gelukkig ben, ja.

Ik zing heel graag, dat doen we thuis ook vaak. Gewoon voor onszelf. Papa speelt piano en mijn mama op gitaar. Ik zing, mijn mama ook. Ze is heel goed in een tweede stem. Mijn kleine zus zingt heel goed, maar dan bedoel ik ook echt heel goed. Mijn andere zus en broer dansen. Als wij muziek maken is dat gewoon voor ons zelf. Dan zijn we gewoon samen.

Met mijn vrienden op school vormen we ons eigen cirkeltje. Ik blijf daar graag binnen. Het zijn mensen die ik écht ken, waar ik dingen mee heb meegemaakt. Ik omring me dan ook graag door hen. In de klas ben ik meer op mijn ongemak, ik heb het gevoel dat ze daar meer close mindend zijn.

Ik heb zo eens meegemaakt tijdens de les haarzorg. Iedereen in mijn klas is Moslim en ik ben de enige Christelijke. Toen ik zei: ‘ ik geloof in Jezus’, lachten ze mij precies uit. Welke boodschap ik hiermee wil meegeven is dat je niet beschaamd moet zijn in wat je gelooft. Want na die blikken, voelde ik mij even beschaamd. Maar eigenlijk mag niemand je oordelen over je geloof en uiteindelijk staat in hun heilig boek hetzelfde, dus waarom zou je dat dan doen? Dat hoeft toch helemaal niet? Mijn religie is gewoon een deel van mij.

Ik heb op mijn 14 jaar beslist dat ik kapper wou worden. Ik wil de technieken kunnen maar ik zie het mij eigenlijk niet doen als werk. Ik zie mezelf geen eigen kapsalon hebben. Maar als we naar een trouwfeest gaan dan doe ik met plezier het haar bij mijn zus, mama, broer…  Als 14-jarige al beslissen wat je de rest van de tijd gaat doen met je leven, ik vind dat zo raar dat ze dat al verwachten. Vroeger deed ik kantoorverkoop, maar mijn punten waren niet goed meer dus moest ik veranderen van richting. Dan ben ik in een andere klas verdeeld. Mijn vrienden doen nog steeds kantoor en ik doe haarzorg. Het mooie is dat we vrienden blijven.

Toen ik vertelde dat ik meedeed aan de Voice, vond mijn klas dat kinderachtig. Dat begreep ik niet goed, maar zij denken er duidelijk anders over dan mij. Met mijn vrienden heb ik meer aansluiting en zij steunen me daar ook in. Dankzij The Voice heb ik mezelf meer gevonden in het zoeken naar mijn stem. Ik stond stil bij: hoe ik wil klinken? Dat heeft mij echt veranderd, ontplooid. Bijvoorbeeld bij de blind auditions waren er heel veel camera’s, mensen, daarnaast nog coaches die omgedraaid zijn en dat met in je achterhoofd: gaan ze draaien of niet? Natuurlijk had ik een beetje stress. Maar ik dacht ‘oke als ik dit kan, kan ik alles’. Tijdens het zingen was de stress weg.

Victoria Deluxe is een thuis, niet zoals bij mijn klas, maar echte thuis. Ik ken Victoria Deluxe door mee te doen met YOUNITED9000, al twee jaar op rij. In het eerste jaar dat ik meedeed konden we niet optreden door corona, maar ik heb toen wel iets over mezelf ontdekt dankzij de kunstenaar die het muziekatelier begeleidde: Ellen Wils. Ze heeft mij een beetje opera leren zingen en doen inzien dat mijn stem daarvoor geschikt is en dat was zo leuk! Door andere projecten kon ze de ateliers van YOUNITED niet blijven begeleiden na dat ene jaar, maar ik heb nog steeds een soft spot voor haar. Vroeger vond ik klassieke muziek een beetje cringe maar zij deed mij en de anderen van de groep gewoon opera zingen. We konden plots echt hoog zingen. Zij heeft mij iets geleerd dat ik anders nooit zou ontdekken in mezelf. 

Ik heb nummers geschreven en mijn droom is om naar een platenfirma te gaan, ik denk Atlantic Records in de VS om met hen samen te werken. Ja, dat is echt een droom. Daarna misschien een tour doen of zo.  Eén van mijn lievelingszangeressen, Eva Max, is daar bij terecht gekomen. Zij is bekend omdat ze een uniek kapsel heeft. Eén kant is kort en de andere lang, ze is van Albanië en geïmmigreerd naar de VS. Ze heeft gewoon een contract gekregen omdat ze zo goed en uniek was. Ze is echt zo van ‘I dont’t care what other people think’, dat zie je ook aan haar kapsel.”

Rinaldo – jongere uit YOUNITED9000een 

credits

Realisatie: Chiara Van den Bossche, Suus Van Damme, Indrit Aliu, Charlotte Overstraete (2021-2022), Ellen Ecker en Constance Van Herreweghe (2020-2021), Emma De Snoeck en Elizabeth Tack (2019-2020) Begeleiding: Agnes De Maeseneir, Nawel Kalbi