#humansofdeluxe

“Ik ben Saara en ik ben kunstenares. Ik ben bij Victoria Deluxe terecht gekomen omdat ik vorig jaar op verschillende plaatsen een oproep van hen zag. Ze waren op zoek naar mensen uit de LGBTQ+ community om hun verhaal te delen, om die later te bundelen tot een theaterstuk: “IKs”. Ik reageerde op de oproep omdat ik als transvrouw vijf jaar in transitie ben geweest. Mijn leven lag in die periode een beetje stil en ik wilde een nieuwe start… Een paar weken later zijn de makers van IKs in mijn atelier komen filmen terwijl ik aan het werk was. 

Door corona kon de voorstelling jammer genoeg niet doorgaan, dus hebben we een magazine gemaakt. Dat vond ik heel leuk, ik heb dat 25 jaar gedaan als beroep, zo’n dingen. Als ik zo’n magazine krijg, heb ik de neiging om eraan te ruiken. En het IKs magazine was vers, gedrukt met echte inkt en dat rook je. Dan dacht ik: ‘dat is een goed boekske, ge ruikt het’ (lacht). Maar het leukste was toch het contact met de medespelers en makers van IKs. Die eerste ontmoeting ga ik nooit vergeten: meestal als ik mijn verhaal doe, dan deinzen mensen zo’n beetje terug. Maar toen ik mijn verhaal hier deed, ging iedereen dichterbij zitten. Ze kwamen naar mij toe en dat gaf me echt een warm gevoel.

Ik hoop dat als ik dat boekje aan iemand geef, de mensen zien dat wij ook gewoon maar mensen zijn. Of dat, als er wel een voorstelling was geweest, het publiek zich zou afvragen  waarom ze zelfs naar een toneelstuk moeten gaan kijken om te beseffen dat wij niet zo hard van hen verschillen? (lacht). Ik heb gemerkt hoeveel het voor mij teweeggebracht heeft, en ik hoop dat dat hetzelfde is voor mensen die er niet aan mee gewerkt hebben. 

Victoria Deluxe in één woord is voor mij ‘onvergetelijk’. Net zoals de frieten van Jos (procesbegeleider IKs, nvdr.), die ga ik ook nooit vergeten. “

Saara (kunstenares en betrokken bij ‘IKs’)

credits

Realisatie: Ellen Ecker en Constance Van Herreweghe (2020-2021), Emma De Snoeck en Elizabeth Tack (2019-2020) Begeleiding: Agnes De Maeseneir