#humansofdeluxe

“In de bijna 60 jaar tijd dat ik leef, heb ik veel verschillende jobs gedaan. Mijn verhaal bij Victoria Deluxe start dan ook bij mijn vroegere job op het OCMW. Ik kwam namelijk net terug van een drie maanden lange voettocht als begeleider van een jongen uit de bijzondere jeugdzorg, toen mijn baas zei: “Jos, ik heb iets tofs voor u. Wij gaan theater maken met cliënten.” En ik mocht daaraan meewerken als procesbegeleider. We hadden echter nog geen regisseur of maker, dus organiseerden we sollicitatiegesprekken. Na de tweede kandidaat wisten we “die wordt het.” Dat was dan Dominique Willaert (lacht). Ik ben dan blijven plakken bij Victoria Deluxe, 10 jaar als vrijwilliger en sinds 4 jaar werk ik hier vaak als procesbegeleider.

Ik werk vooral met de jongeren van de Toekomstacademie. Het is knap hoe zij elkaar meenemen in een constructieve beweging zonder dat daar competitiviteit aan te pas komt. De sfeer van “Ik wil de beste zijn en ik wil jou overtroeven”, heb ik hier nog nooit gevoeld. En dat is des te straffer als je bedenkt dat die jongeren vaak een zware rugzak hebben en van alle kanten van de wereld komen. Victoria Deluxe gaat weinig uitdagingen uit de weg. In een duidelijk werkkader en een veilige context halen mensen hier het beste uit zichzelf en anderen.

Het liefst van al ben ik onderweg, te voet of per fiets. Op tocht zit je dicht op elkaar. Je verkent de wereld, je geniet en je ziet ook af. Het is het leven in zijn compactheid. Vaak heb je mensen die onderweg denken: “Ik geraak die berg niet over”.  Uiteindelijk lukt het altijd wél, ondanks strijd en twijfel. In Victoria Deluxe schrijven we met veel mensen aan verhalen. Dat maakt ons trots op wat we samen realiseren. Dat doet iets met een mens hé, trots zijn.”

Jos (procesbegeleider)

credits

Realisatie: Ellen Ecker en Constance Van Herreweghe (2020-2021), Emma De Snoeck en Elizabeth Tack (2019-2020) Begeleiding: Agnes De Maeseneir