Theatervoorstelling.

Hoe martel je een Vlaming/Waal om
te zorgen dat hij Belg blijft?
Dwing hem om verplichtingen na te komen,
de één nog verschrikkelijker dan de ander:
Wees de vrijgevigste !
Wees de meest gastvrije !
Leid de competitie in goede banen !
Spreek hun taal !
Wees lovend !
Dit is het einde, niet te stoppen, als een foltering.
In dit vrolijke Belga Bordeelo
leggen Vlamingen en Walen elk in hun eigen taal
(vertaler inbegrepen, maakt u zich geen zorgen)
elkaars vooroordelen bloot.

Voorstellingen in Gent en Mons.

Auteur en regie: Frédérique Lecomte (Théâtre et Réconciliation)

Met: inwoners van Gent en Mons: Stéphan Batselier, Whalid Ben Chika, Aziz Boukhzar, Ann D’hondt, Mario Geldof, Joevelyn Lampasa, Karla Persyn, Fefkija Sehic, Gérard Adam, Caroline Bachelart, Marie Kandibanga, Ana Misenga Kilubusha, Marie-Jeanne Perrissinotto, Milo Petrovic, Jean-Marie Wattier

Dramaturgie: Yves Wellens / Decor en kostumering: Christine Mobers

Coproductie van: le manège.mons/ Maison Folie en Victoria Deluxe

Met de steun van: Fonds Prins Filip

Victoria Deluxe leerde de Brusselse theatermaakster Frédérique Lecomte kennen tijdens het internationale sociaalartistieke colloquium dat Victoria Deluxe in 2006 in de Gentse Vooruit organiseerde.  Frédérique Lecomte is verbonden aan ‘Théatre et Réconciliation’ waarvoor ze al diverse theaterprojecten in Rwanda en Burundi heeft opgezet. Daarnaast is ze actief als theatermaakster in Brussel en was ze vorig jaar verbonden als gastdocente aan het RITS.

 

Met haar Brussels theatergezelschap kwam ze de voorstelling ‘Le Grand Pestacle’ op een Soirée Deluxe spelen. Deze voorstelling werd door de participanten en het publiek van Victoria Deluxe fel gesmaakt. Dit was dan meteen ook de aanleiding om met haar te brainstormen over een eventuele samenwerking.  Frédérique Lecomte lanceerde enkele maanden later het voorstel om een theatervoorstelling te maken voor Maison Folie uit Mons en Victoria Deluxe uit Gent. Op die manier bracht ze deze twee huizen samen en ontstond er een boeiende dialoog. We stelden vast dat – ondanks het feit dat we tot hetzelfde land behoren – we steeds minder interactie en dialoog hebben tussen de twee landsgedeeltes. We zijn geïnteresseerd in elkaar, maar we kennen elkaar niet.  Meteen ontstond het idee om een theatervoorstelling te maken met burgers/spelers uit Mons en Gent vertrekkende vanuit het zoeken in wat de spelers onder een ‘Belgische identiteit’ verstaan en hoe ze deze al dan niet ervaren.

 

Tijdens de zomer van 2009 werden alle participanten verbonden aan de werking van Victoria Deluxe op de hoogte gebracht van dit project. Al wie interesse had om mee te werken en ook in de mogelijkheid verkeert om meerdere dagen na elkaar in Mons te werken, kon kandideren. In tegenstelling tot de klassieke projectwerking van Victoria Deluxe wordt hier kort en gebald gewerkt. De werkmomenten startten in de maand december 2009 en gingen hoofdzakelijk door in Gent. In januari 2010 wordt er gedurende vier intense werkblokken met de voltallige groep in Mons gewerkt. Eind januari zijn er 6 voorstellingen gepland, drie in elke stad.

 

Met dit sociaalartistieke project zijn we in de eerste plaats benieuwd naar de betekenis die er zal ontstaan voor de spelers uit Mons en Gent. We zijn heel nieuwsgierig naar de manier waarop ze met elkaar zullen samen werken en naar het artistieke resultaat van dit werkproces. De voorbereidende gesprekken, contacten en bezoeken houden een soort belofte in om ook na deze voorstelling met elkaar te blijven verder werken. Gent en Mons zijn twee steden die meer gemeen hebben dan we oorspronkelijk konden vermoeden. Op die manier hopen we dat het andere landsgedeelte minder en minder als ‘het buitenland’ zal worden ervaren en verzetten we ons ook tegen de destructieve communautaire oorlog die sommige politieke partijen en hun politici voeren. We kiezen met dit project dus voor België!