Documentairereeks.

Victoria Deluxe en De Buren van de Abdij vertonen dit seizoen een donderdag per maand een maatschappelijk bewogen documentaire in de Herberg Macharius of de Sint-Baafsabdij.

Telkens om 20u, de inkom is gratis.

18 december 2014

The True Tempest

vertoning in de Herberg.

Met ‘The True Tempest’ (Nicolas Dhaenens) vat kleinVerhaal, samen met een aantal Oostendse jongeren tussen 15 en 21 jaar, de zoektocht aan naar hoe zij zichzelf zien in verhouding tot elkaar en de rest van de wereld.

‘The Tempest’ van  William Shakespeare en Peter Greenaway’s interpretatie van dit stuk, ‘Prospero’s Books’, vormen de artistieke leidraad en vetrekhaven voor de creatie van vier kortfilms.

22 januari 2015

BXL NORD

vertoning in de Herberg.

BXL NORD  (Globe Aroma) is een kortfilm van en met bewoners en bezoekers van de Brusselse Noordwijk. In een regie van Jan Geers et Jamal Boukhriss.

In de Brusselse Noordwijk, kruisen migranten, wijkbewoners en toevallige passanten elkaar. Said, een nieuwe Brusselaar die in de wijk woont, droomt ervan zijn gezin een betere toekomst te geven. Hij wil graag een zelfstandige ambulancedienst oprichten. Hij offert alles op voor zijn droom maar al snel blijkt zijn droom niet meer dan een luchtbel. Een bikkelharde confrontatie met sociale onrechtvaardigheid.

19 februari 2015

De Wet van het Dorp

vertoning in de Herberg.

De ‘Wet van het Dorp’ (Brecht Vanhoenacker, Victoria Deluxe) is een visuele vertelling over de grote impact van de landschappen en seizoenen op het leven in het landelijke Zwalm.

Het geheel is gekruid met een flinke dosis ‘couleur locale’, maar de grote herkenbaarheid voor het leven in het landelijke Vlaanderen maakt haar tegelijkertijd ook ‘Zwalmoverstijgend’.

26 maart 2015

What about Eric

vertoning in de Herberg.

What about Eric?’ (Lennart Stuyck & Ruben Vermeersch) vertelt het verhaal van de excentrieke Eric Kabongo die zoals veel van zijn generatiegenoten jarenlang droomde van een muziekcarrière.  Maar toen hij in zijn ambitie om er te geraken, zijn lot in de handen van de verkeerde mensen legde, kwam hij in de problemen.  Problemen die hem blijven achtervolgen.

‘What about Eric?’ maakt een reis doorheen het hoofd van Eric. De plaats waar droom en realiteit samenkomen en frustratie in enkele tellen kan omslaan in woede.

Bekroond voor ‘Beste Belgische Documentaire’ tijdens Docville en de Ensor voor Beste Documentaire’.

16 april 2015

9999

vertoning in de sint-Baafsabdij.

Ellen Vermeulen bezocht anderhalf jaar lang elke week de gevangenis van Merksplas, waar geïnterneerden met psychische problemen schromelijk aan hun lot worden overgelaten.

Psychiatrisch patiënten die criminele feiten hebben gepleegd, eindigen bij gebrek aan alternatief vaak in de gevangenis. Maar dat is niet waar ze thuishoren.

Trage, eenzame beelden zijn het, met als voice-over de getuigenissen van Joris, Ludo, Wilfried, Steven en Salem. Een stomp in de maag is het. De datum van hun vrijlating is vastgesteld op 31/12/9999.