“On est peut-être riche…”

Klimaatverandering is het dure prijskaartje voor het enorme verbruik van fossiele brandstoffen de afgelopen decennia. Niet alleen landen met grote natuurgebieden zoals Brazilië en eilandengroepen in de Stille Oceaan voelen de impact van de klimaatchaos. Ook België blijft niet gespaard. Er is de stijging van de zeespiegel, een veranderde vispopulatie in de Noordzee en een explosie van energieprijzen.

Daar konden wij een film rond maken. Maar wat diende er nog gezegd? Al Gore maakte de wereld wakker. Nic Balthazar maakte met The Big Ask een film die de wereld rondging. Maar… werken de concepten van de activisten wel? Kan iedereen mee? Is klimaatwijziging niet iets dat enkel de middenklasse beroert? Misschien zijn er mensen zonder voetafdruk? Wij filmden in Frankrijk, België en Brazilië… op zoek naar vragen.

Samen met Friends of the Earth, Masereelfonds, vzw Vrede, Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid e.a. organiseren we tijdens de laatste week van oktober een filmkaravaan met internationale en nationale sprekers.

We geven o.m. het woord aan Luciano Brunet, directeur van de INCRA in Santarém én één van de hoofdrolspelers van de film. De INCRA is een Braziliaanse staatsorganisatie die we qua doelstellingen kunnen vergelijken met de Administratie Ruimtelijke Ordening in België. Luciano vertelt ons vanuit zijn eigen ervaring meer over de complexe situatie in het Amazone-woud. Uit België trokken we sprekers aan die het hebben over energie-armoede en het maandelijks gebeuren: heel wat mensen hebben op het einde van hun geld nog een stuk maand over!

De karavaan passeert in Gent, Herzele, Leuven, Antwerpen en Brussel.
Première in Gent op dinsdag 27 oktober om 20u in De Centrale – Kelderzaal

Een productie van Victoria Deluxe en vzw ’t Uilekot.

Regie en Scenario: Filip De Bodt
Regie-assistentie: Paula Sarapisto, Jan Van Keymeulen
Montage: Tourad Kane
Camera: Aziz Boukhzar en Sarah Hutse
Supervisor: Koenraad Deblauwe
Vertaling : Agnes Beazar, Jonas Vanreusel, Jean-François Pontégnie
Gids: Monyk Maika