Documentaire.

Funny Song is een muzikale documentaire over de bepalende plaatsen en mensen in het leven van singer-songwriter Steve Shorrock. De in 1953 in Darwen geboren muzikant kwam, na meer dan dertig jaar muzikale omzwervingen doorheen Europa, aan in de Arteveldestad. Vooraleer we met Steve Shorrock in contact kwamen leefde hij maandenlang haast volledig geïsoleerd in een kleine studio op het Van Beverenplein.

Ver weg van het Parijs waar hij bevriend was geraakt met Serge Gainsbourg en waar hij zijn grote liefde moest achterlaten. Ver weg van het zuiden van Frankrijk, München en Breda waar hij als muzikant zijn brood probeerde te verdienen.

 

In september 2006 vond Steve Shorrock, na een welbewuste tip, de weg naar Victoria Deluxe.
Hij werd er huismuzikant en luisterde sindsdien menig publieksmoment op met zijn straf muzikaal talent. Heel vaak stelden mensen ons de vraag: “Wie is die sterke muzikant en aangenaam typische Engelsman?”

Omdat we het zelf niet echt goed wisten, deden we aan Steve het voorstel om in de krokusvakantie van 2007 met hem naar Engeland te reizen. Op zoek naar zijn roots: vertrekkend in zijn geboortedorp Darwen in het noordwesten van Engeland, verder reizend naar de omgeving van Manchester Airport om uiteindelijk te stranden aan de zuidkust in Bournemouth.

Steve Shorrock bereidde samen met de stagiaire Sanne Van der Werf deze reis voor, met het oog op het filmen van die plekken en het interviewen van die mensen die een belangrijke en bepalende rol in zijn leven hebben gespeeld.Met een klein budget reisden Steve Shorrock, Sanne Van der Werf, Dominique Willaert en cineast Koenraad Deblauwe in de eerste week van maart 2007 naar Engeland.

 

Uit deze werkreis werd Funny Song geboren: een beklijvende documentaire van een geweldige muzikant op zoek naar de invloeden die hem hebben gemaakt tot wie hij nu is.
In dit werkproces zagen we hoe Steve vocht en nog steeds vecht tegen het ouder worden en het niet voluit aan de bak kunnen komen als muzikant. We leerden Steve kennen als een man die leeft voor zijn kunst, maar er niet kan van leven. De reis naar Engeland veroorzaakte bij Steve een intens zoeken naar hoe de muziekscène uit de jaren zestig, zijn ouders, broer, familieleden en vrienden, de plekken waar hij heeft gewoond zijn leven hebben bepaald.

Deze muzikale documentaire zet niet alleen het muzikale talent van Steve Shorrock in de verf, maar vertelt ook het verhaal van de geweldige impact die de muziekscène uit de jaren zestig van de vorige eeuw op die jonge generatie heeft gehad. Deze documentaire zoekt naar de bepalende invloed van vrienden, familie en geliefdes.
Kortom: Funny Song is een document humain over het leven en muzikale werk van Steve Shorrock.

 

“Steve heeft een hard leven gehad, net omdat hij aan zijn principes vasthield. Hij kon het makkelijker hebben gehad, maar dat is net wat ik bedoel: dat Steve een kunstenaar is, hij bleef trouw aan zijn artistiek talent. Er zijn geen daarin compromissen mogelijk. Hij weet wat hij doet en is daar zeer vastberaden in. Dus ja, Steve heeft het vrij lastig gehad.”

Cliff Hayson – goede vriend van Steve

 

Toonmomenten op:

  1. Vrijdag 4 juli 2008 om 20u30
  2. Zaterdag 5 juli 2008 om 20u30

 

Locatie: Bij’ De Vieze Gasten, Haspelstraat 31, 9000 Gent (Postadres: Reinaertstraat 125)
Artistieke leiding : Koenraad Deblauwe en Dominique Willaert
Beeld : Steve Shorrock en Koenraad Deblauwe
Soundtrack : Steve Shorrock
Omkadering : Sanne Van Der Werf en Geert Verstraete

Met dank aan: Vrienden en kennissen in Engeland
Productie: Victoria Deluxe