Fietstocht.

Na de tragische aanslagen in Parijs werd in samenspraak met de scholen beslist om de eindbestemming van de tocht aan te passen. We rijden niet langer naar Parijs, maar het doel blijft natuurlijk wel hetzelfde : We keren terug als klimaatambassadeurs!

———-

Op zondag 29 november 2015 vindt de 21ste internationale klimaattop plaats in Parijs.
In samenwerking met Climate Express fietsen vier begeleiders van Victoria Deluxe met 12 jongeren uit drie Gentse scholen (Benedictus Poort, Onze Lieve Vrouw Instituut en Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius) een zesdaagse route. Tijdens onze rit worden we vergezeld door een volgwagen, bemand door twee helpers die ons een goede opvang en lekker eten bezorgen. Samen vormen wij het KlimaatPeloton!

We starten onze zesdaagse tocht in Gent op maandag 23 november en komen aan op zaterdag 28 november. Overnachten doen we vooral in jeugdherbergen.

Omdat we toch wel wat climate- en protestknowhow moeten hebben en we elke dag zo’n 65 kilometer zullen afleggen, is een inhoudelijke en fysieke voorbereiding vereist! Daarom fietsen we de komende woensdagen (+ 13.00 u. – 17.30 u.) samen met experts Jos D’Haese, Jeroen Robbe, Tine Heyse, John Vandaele, Filip De Bodt en Steven Vromman in en rond Gent. Zij zullen ons overspoelen met interessante weetjes over (hoe we ons kunnen verzetten tegen) de klimaatproblematiek.

Om ouders, leraren, klasgenoten en andere enthousiastelingen op de hoogte te houden van onze avonturen, hebben we een blog voorzien. Hierop zullen onze jonge ‘klimaatambassadeurs’ de komende weken allerhande tekstjes, filmpjes en foto’s posten. Van dit hele event wordt ook een audiovisuele documentaire gemaakt die kan worden ingezet om leerlingen uit het secundair onderwijs te sensibiliseren rond grote klimaatuitdagingen. De première zal hier later met veel toeters en bellen worden aangekondigd!

De stem van deze jongeren in het klimaatdebat is een absolute meerwaarde, een stem die tot nu toe te weinig of niet werd gehoord. De participatieve documentaire biedt bewust een andere invalshoek. Ditmaal zijn het geen experts of activisten, maar schoolgaande jongeren die hun visie op het probleem geven en alternatieven aandragen.

We’ll keep you posted!

Het KlimaatPeloton