Mawda - een tragedie

geen voorstelling

In de nacht van 16 op 17 mei 2018 komt de tweejarige Mawda om door een politiekogel op de snelweg nabij Mons. In een minibus is ze met haar Koerdische familie op de vlucht voor alle geweld thuis. Naar een veilig land. Naar een beter leven. Maar eenzaam zal ze even later sterven in een ambulance. Haar ouders zijn dan al opgepakt en afgevoerd.

23-24 november 2020

geen voorstelling

Dit is geen voorstelling. Dit is echt.

Aan de hulpdiensten en de pers verzwijgt de politie eerst dat er geschoten is. Eén dag later moet ze dat wel toegeven. Het zet de toon voor het hele verdere onderzoek: één volgehouden poging om deze moord op een tweejarig kind te minimaliseren, terwijl net de ouders als slachtoffers onder druk gezet en gecriminaliseerd worden. 

Dit is geen voorstelling. Dit is echt. Dit is België.

Nu twee jaar later, op 23 en 24 november, vindt in Mons de rechtszaak plaats. De openbare aanklager pleit voor verzachtende omstandigheden. Als een zacht vuurtje onder de doofpot? Hier staat niet één politieman terecht die zijn boekje te buiten ging, maar een heel systeem van politie- en staatsgeweld tegen al wie niet in het plaatje past. 

Dit is geen voorstelling. Dit is echt. Dit is België. En wij zijn allemaal toeschouwers.

Daarom maakt Victoria Deluxe deze zaak hier zichtbaar.

Omdat Mawda gerechtigheid verdient: de erkenning van de moord op haar.

Omdat Mawda niet meer is, maar er nog zoveel andere Mawda’s zijn. 

Omdat politiegeweld moet stoppen.

praktisch

We verkopen voor ‘Mawda – een tragedie’ geen tickets. Wel kan je op iets bijdragen voor de vereniging die de ouders van Mehdi, Adil… momenteel aan het oprichten zijn, om samen de belangen van slachtoffers van politiegeweld beter te verdedigen.

IBAN: BE03 0004 1326 7284

BIC: BPOTBEB1XXX

Vermelding: justice4Mawda

geef Mawda mee een gezicht

  1. Volg hier de Facebook-pagina ‘Justice4Mawda’. @justice4mawda op Instagram.
  2. Of neem met je telefoon (horizontaal) een korte solidariteitsboodschap op en deel ze met je vrienden (#justiceformawda) en stuur ze ook naar: justice4mawda@gmail.com