Muziektheatervoorstelling.

Het is ontegensprekelijk een beweging van deze tijd. We bouwen muren rond onze angsten en onzekerheden, en staren naar onszelf. Moules Frites ziet het anders. Moules Frites, een initiatief van Victoria Deluxe en cultuurhuis La Fabrique uit Frameries, gaat op zoek naar het verschil en de herkenning in beide landsdelen. Ze nodigen hiervoor 12 jongeren uit om scherp naar de ‘overkant’ te kijken.

De voorbije weekends trokken 6 Waalse en 5 Vlaamse jongeren op onderzoek door Gent, Mons en Brussel. Op voorhand werd gebrainstormd over vragen als: Welke vooroordelen heb je naar Vlamingen, Walen of andere culturen toe? Op welke manieren kom je in je dagelijks leven in aanraking met andere culturen? Heb je positieve ervaringen met het samenleven met diverse culturen? Is er minder racisme in Wallonië?

In deze voorbereidende fase gaan de jongeren in interactie met elkaar, overstijgen ze de taal en zoeken ze naar raakvlakken, samen met de kunstenaars. Hierna trokken de jongeren in duo’s door de verschillende steden om burgers met heel diverse achtergronden te interviewen.

Deze interviews resulteerden in boeiende gesprekken waar verschillende meningen elkaar kruisten. Ze zorgden voor de nodige bedenkingen en reflecties bij de jongeren. Hoe kijken zij naar elkaar? Stopt hun wereld aan de taalgrens? Wat verbindt hen? Waarvan liggen ze wakker? Waarvan dromen ze?

Deze informatie, gevoelens, ervaringen van de jongeren worden gebruikt als inspiratiebron voor het creëren van een voorstelling tijdens de het herfstverlof. Dit proces wordt artistiek omkaderd door de kunstenaars Frederique Lecompte en Ewout d’Hoore. Dit uitwisselingstraject mondt uit in 4 toonmomenten in Gent en Mons in november 2016.

 

spelers:

Yaël Bobo, Bilal Covino, Sacha Di Noi, Batuhan Durmuskaya, Semih Emel, Elisa Galand, Juliette Guimet, Baris Karakaya, Eline Petrovic, Claudia Van Tricht