Documentaire. Theatrale vertelling.

Is dit liefde?
Is dit radeloosheid?
Is dit durf? Is het een schuldgevoel? Is dit erbarmen?

In januari 2006 startte Victoria Deluxe een film- en theaterproject in het rust- en verzorgingstehuis St-Jozef te Wondelgem. Het OCMW Gent gaf aan Victoria Deluxe de opdracht om na het bijzondere Soigneren in het Centrum voor Senioren De Vijvers te Ledeberg een nieuw project te realiseren in het RVT St-Jozef te Wondelgem. Cineast Ellen Vermeulen en theatermaker Luk Nys werken er rond het thema afscheid nemen én het wachten en waken in de nabijheid van de dood.

Iedereen heeft een verhaal

De ene vertelt het met een melancholische blik, de ander moet er nog steeds hartelijk om lachen of huilen. Sommigen weigeren pertinent om zelfs maar over hun verhaal na te denken. Spreken is quasi uitgesloten. Verhalen zijn belangrijk als expressie van je eigen bestaan én als voedingsbodem van een telkens vernieuwende gemeenschap.

Diegenen die met grootouders of ouders praten over het verleden, krijgen vaak bijzondere en soms verbazingwekkende gebeurtenissen te horen. Onze bezoeken aan het rust- en verzorgingstehuis gaven ons een schat aan verhalen over vaak ontroerende en stoere momenten, maar ook pijnpunten uit het leven van de mensen in Sint-Jozef.

Oude wonden helen niet maar erover praten verzacht vaak de pijn. Het is een deugddoende zalf als je weet dat er wordt geluisterd, wanneer je weet dat je even niet wordt vergeten.

 

Filmregie, geluid en montage: Ellen Vermeulen
Theaterregie: Luk Nys
Technische ondersteuning: Ewoud Dutellie, Saïd Henareh
Achter de schermen: Bie Gythiel, Hendrik Verellen
Productieleiding: Ewoud Dutellie

Met de steun van: RVT St-Jozef, Vlaams Audiovisueel Fonds, OCMW Gent, Federale overheid