Langspeelfilm.

De langspeelfilm OFFLINE is een project waarbij VDL 4 jaar trekker was in de ontwikkelingsfase (= ontwikkeling van het scenario, casting, proefopnames en de zoektocht naar een producent) met ondersteuning van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Het scenario is geïnspireerd op de levenswandel en ervaringen van de vele mensen die bij VDL over de vloer komen. Regisseur is Peter Monsaert, de hoofdpersonages worden vertolkt door Wim Willaert (’22 mei’, ‘Exdrummer’, maar ook muzikant bij De Dolfijntjes en The Flat Earth Society) en Anemone Valcke (‘Aanrijding in Moscou’ & ‘Adem’). Triggerfinger componeerde de volledige soundtrack.

De film doet het relaas van Rudy Vandekerckhove, een zonderlinge ex-gedetineerde die na zeven jaar achter de tralies zijn leven weer op de rails probeert te krijgen. Dat betekent voor Rudy: zijn oude job als reparateur van wasmachines hernemen en zich verzoenen met de familie die hij destijds achterliet. Hoewel hij daarbij kan rekenen op de hulp van de gepensioneerde kapster Denise en zijn vriend Rachid, dreigt zijn duistere verleden hem opnieuw in te halen. Centraal staat de relatie tussen Rudy en zijn dochter (Vicky) en de zoektocht van de vader naar hoe hij het verbroken contact met zijn dochter kan herstellen.

OFFLINE is een aangrijpende, schrijnende, maar ook warme en hoopvolle film die iets fundamenteel wil vertellen over de menselijke natuur, intermenselijke relaties en communicatie binnen een interculturele arena.

Op dinsdag 16 oktober ging Offline in première op het 39e Filmfestival Gent. De film sloot die dag de officiële competitie af. Offline werd in de Belgische bioscopen vertoond van 14 november 2012 tot 26 februari 2013 met een totaal van 29.587 bezoekers. Vanaf november werd ook een reeks voorpremières georganiseerd in Amsterdam, Maastricht, Enschede, Den Bosch, Delft, Den Haag en Groningen. De film speelt vanaf 17 januari in de Nederlandse bioscopen.

Op het 32ste Internationaal Filmfestival van Amiens kwam OFFLINE als grote winnaar uit de bus. De film sleepte niet alleen de Grand Prix voor Beste Film, de zogenaamde “Gouden Eenhoorn”, in de wacht, maar ging ook aan de haal met de prijzen voor Beste Actrice (Anemone Valcke) en Beste Acteur (Wim Willaert). De film werd tot slot ook nog onderscheiden met de Signis Prijs, toegekend door de Internationale Katholieke Organisatie voor Communicatie. Ook in 2013 volgen verdere deelnames in het festivalcircuit (Cinequest Film Festival in Silicon Valley, Festival du Film Européen de Virton, Festival du Court Métrage de Charlerloi, Filmfestivals in Valladolid en Aubagne).

In maart 2013 wordt de film ook uitgebracht op DVD.

OFFLINE is een productie van Lunanime en VDL, in coproductie met de VRT. De film wordt verdeeld door Lumière en was vanaf 14 november in de Belgische bioscoop te zien. De realisatie werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, Stad Gent en Sabam en met de steun van taxshelterpartners.