rebels

Een film van Ann Peuteman en Brecht Vanhoenacker voor Victoria Deluxe, in samenwerking met Knack en OKRA, trefpunt 55+.

over rebels

Oude mensen willen vooral lekker rusten. Het liefst zitten ze in hun luie stoel voor tv met een dekentje over hun knieën. Dagelijkse beslommeringen geven ze zoveel mogelijk uit handen en een uitgesproken mening hebben ze al lang niet meer. Maar is dat wel zo? Natuurlijk niet.

In werkelijkheid ergeren de meeste 75-plussers zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. ‘Genoeg’, zeggen de rebellen op leeftijd in REBELS. ‘Wij pikken dit niet langer.’ Elk op hun eigen manier verzetten ze zich tegen betutteling, doen ze er alles aan om gehoord te worden en vertikken ze het om oud te worden. Zo blijft Nadia koppig solliciteren, gaat Monika vol vuur betogen en bestookt Erik het stadsbestuur met klachtenbrieven.

REBELS is een documentairefilm van Ann Peuteman en Brecht Vanhoenacker voor Victoria Deluxe, gemaakt in samenwerking met Knack en OKRA, trefpunt 55+. Het gelijknamige boek ‘Rebels’ werd geschreven door Ann Peuteman en wordt uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag.

ANN  PEUTEMAN is redactrice bij het weekblad Knack en verdiept zich daarnaast al jaren in het leven van 80-plussers. Daarover schreef ze de boeken Grijsgedraaid – Waarom we bang moeten zijn om oud te worden en Verplant – Waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrum.

BRECHT VANHOENACKER is filmmaker. Hij werkte al samen met Victoria Deluxe voor onder andere de film SOMER en de documentaires Buffalo Forever en Wat hebben we verdiend vandaag?

rebels op PICL

Rebellen Ghislaine, Leo, Leon, Mohamed, Erik, Monika, Greta en Nadia zijn nog lang niet uitgestreden. Hun documentaire REBELS is vanaf nu te streamen via het online filmhuis PICL.

 

in de pers

credits

REBELS is een documentaire van Brecht Vanhoenacker en Ann Peuteman voor Victoria Deluxe, met steun van Knack en OKRA, trefpunt 55+. Het gelijknamige boek ‘Rebels’ werd geschreven door Ann Peuteman en wordt uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag.

cast
Ghislaine Cellier, Leo De Beul, Leon Dewulf, Mohamed Kabbar, Erik Kellens, Monika Triest, Greta Vandeborne, Nadia Vereecke

camera en montage: Brecht Vanhoenacker – interviews en research: Ann Peuteman- productie en distributie: Victoria Deluxe – muziek: Jan D’Haene – geluid: Eneas Mentzel – grafisch ontwerp: Mario Debaene – foto affichebeeld: Jimmy Kets

selectie docville

REBELS werd geselecteerd voor het internationaal documentaire filmfestival Docville

Er zijn vertoningen op 25 en 26 maart, in Leuven. Op 25/03 gevolgd door een verdiepend nagesprek. Aangezien dit een internationaal festival is, wordt REBELS voor deze gelegenheid met de Engelse ondertiteling vertoond.

REBELS zit in de Topics-competitie:
‘Topics = topfilms over hedendaagse hete hangijzers. Films die een kritische blik werpen op onze wereld, vragen durven stellen en je stof tot nadenken geven over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Of het nu gaat over het klimaat, de economie of wereldpolitiek, Topics verzamelt een opmerkelijke reeks films die je geest verscherpen en je voldoende voer voor discussie geven.’

info

 

Bekijk de lijst met afgelopen vertoningen van REBELS hier.

titel
REBELS
genre
documentaire
speelduur
67 minuten
jaar
2022
taal
Nederlands
ondertiteling
Nederlands, Frans, Engels

Voor ‘REBELS’ werkt Victoria Deluxe samen met: