Voor wie soelaas en warmte zoekt in de koude novemberdagen slaan Victoria Deluxe en het Huis van Alijn de handen in elkaar om het hart te verwarmen met een documentairefestival. Als sociaalartistieke organisatie pionierde Victoria Deluxe met de audiovisuele werksoort. Dit resulteerde tot op heden in een aantal kwalitatieve documentaires, die allen iets vertellen over onze samenleving vanuit de levenservaringen en leefwerelden van individuen en groepen mensen.
Om de documentaires bekend te maken bij een breder publiek en vanuit de overtuiging dat de inhoud voor veel mensen van betekenis kan zijn, nodigde het Huis van Alijn ons uit om de documentaires te vertonen in het Museum van de Dingen die (N)ooit voorbijgaan.
Het Huis van Alijn is als museum over de cultuur van het dagelijks leven gebeten door het erfgoed van alledag. Het museum is geboeid door de relatie tussen mensen, de dingen en hun omgeving. Het is ook deze relatie die de basis vormt voor de documentaires. De verhalen zijn universeel, maar tegelijk zo uniek en persoonlijk.
Het festival start en sluit af met de vertoning van Funny Song (2008), een muzikale documentaire die het verhaal van Steve Shorrock vertelt.
De in 1953 in Darwen geboren muzikant kwam na meer dan dertig jaar muzikale omzwervingen doorheen Europa aan in de Arteveldestad, waar hij maandenlang haast volledig geïsoleerd in een kleine studio op het Van Beverenplein woonde. Ver weg van Parijs, waar hij bevriend was geraakt met Serge Gainsbourg en waar hij zijn grote liefde moest achterlaten. Ver weg van het zuiden van Frankrijk, München en Breda waar hij als muzikant zijn brood probeerde te verdienen.
In het voorjaar 2007 trokken drie medewerkers van Victoria Deluxe samen met Steve Shorrock naar zijn geboorteland en -stad. Het werd een zoektocht naar hoe de muziekscene uit de jaren zestig, zijn ouders, broer, familieleden en vrienden, de plekken waar hij heeft gewoond invloed hebben gehad op zijn leven.
Zand erover!? (2007) gaat in op de problematiek van onteigening. Dit jaar is de Evergemse wijk Zandeken volledig van de kaart geveegd door onteigening in functie van de uitbreiding van de Gentse havendokken.
Vanaf het najaar 2005 volgden cineast Koenraad Deblauwe en fotografe Evy Menschaert de ontwikkelingen op de voet vanuit het perspectief van de bewoners. Zand erover!? brengt verhalen van vroeger, over de rijke geschiedenis van de wijk het Zandeken, het verdwijnen van lokaal erfgoed, het afscheid nemen met de blik gericht op een nieuwe toekomst.
In Een nieuw hoofdstuk (2008) vertellen de bewoners van WZC Het Heiveld hoe het voelt om opgenomen te worden in een woon- en zorgcentrum en er te wonen. De documentaire gaat op een integere manier in op de emoties die zorgbehoevendheid, eenzaamheid en ouder worden met zich meebrengen. Aan de opnames werkten mensen mee die er verblijven en op de wachtlijst staan.
Cineaste Ellen Vermeulen bouwde het verhaal van de documentaire op rond een eeuwenoude boom die te midden van het bouwcomplex van Het Heiveld staat. Iedere bewoner heeft een waaier aan verhalen, onverwerkt verdriet, onvolbrachte dromen. De documentaire vertelt het verhaal van mensen die vervuld van levenservaring zich scharen in de schaduw en de luwte van de eeuwenoude boom, op een bankje langs hun lange levensweg.
De documentaire Nu nog niet (2006) werd ontwikkeld met het woon- en zorgcentrum Sint-Jozef (het huidige Liberteyt). Cineaste Ellen Vermeulen maakte een uniek document over leven, liefde, afscheid nemen en de dood. Het is een getuigenis over het geduldige wachten bij geliefden, de kwetsbare hoop en het waardig afscheid nemen.
De documentaire vertelt zowel het verhaal van de bewoners als dat van de families en het personeel. De wachtenden en degenen op wie wordt gewacht. Een rollenspel dat in elkaar overvloeit tot enkel tijdloosheid overblijft.
Documentaire Festival Deluxe:
- Funny Song – woensdag 5/11 om 20u (+ concert Steve Shorrock)
- Een nieuw hoofdstuk – donderdag 6/11 om 14u en 20u
- Zand erover!? – vrijdag 7/11 om 14u en 20u
- Nu nog niet – zaterdag 8/11 om 20u
- Funny Song – zondag 9/11 om 15u
Locatie: Huis van Alijn – Kraanlei 65 – 9000 Gent
Een productie van Victoria Deluxe en Huis van Alijn
Na de voorstelling kan u met uw ticket in de museumherberg napraten met een koffie of jenever u aangeboden door Huis van Alijn en Victoria Deluxe.