Uitgesteld.

De voorstelling ‘Geloof in de stad’ kan helaas niet in première gaan op vrijdag 19 mei 2017. Als gevolg van een resem pechfactoren kon het project zich voor de spelers noch voor de makers ontvouwen zoals verhoopt.

Ook de voorstellingenreeks van ‘Geloof in de stad’ (tussen 19 en 27 mei 2017) in De Expeditie wordt afgelast. Na de zomer willen we dan met een herwerkt project naar een breed publiek trekken.

De sterke elementen en aspecten uit de afgelegde weg willen we verbinden met een aantal nieuwe (artistieke) keuzes. We zullen het project ‘Geloof in de stad’ niet langer als een klassieke theatervoorstelling presenteren, maar wel als een artistiek parcours, verspreid over de stad.

In oktober 2017 willen we ‘Geloof in de stad’ aan een breed publiek voorstellen.

Een diverse groep Gentenaars verbeeldt aan de start van het nieuwe seizoen in wie en wat zij geloven.

 

To be continued!

Wat vooraf ging.

Muziekheatervoorstelling.

Eind mei 2017 zou Victoria Deluxe samen met NTGent de voorstelling Geloof in de stad presenteren.

In Geloof in de stad brengen elf jeugdige spelers een ode aan de vindingrijkheid waarmee jongeren vandaag van verscheidene geloofssystemen gebruikmaken om hun identiteit te construeren.

Vroeger huisden mensen dikwijls van wieg tot graf in een en hetzelfde (religieuze) geloofssysteem. In de 21ste eeuw hebben we ons echter een meerlagige identiteit aangemeten vanuit het gezamenlijke verlangen om een thuis te vinden in onze superdiverse stad en samenleving.

Sommige jongeren aanbidden de Heilige Cristiano Ronaldo of de Maagd Beyoncé, net zoals ze hun God of Profeet aanbidden. Anderen putten kracht uit spiritualiteit, beulen tegelijkertijd hun goddelijke lichaam af in de Basic-Fit, schuiven uren aan bij Primark voor een paar sokken of knallen ’s avonds stevig met hun laatste Tinderdate. Nog andere jongeren hangen een politieke partij aan, geloven in de wetenschappelijke grond van alles of gewoonweg in zichzelf. Halleluja! Lang leve de meervoudigheid!

De verschillende lagen van onze identiteit schuren tegen elkaar aan, vloeien in elkaar over, of hangen soms slechts met spuug en touw aan elkaar. Ieder van ons bricoleert zich een unieke identiteit bijeen, een zeewaardige sloep om er de woeste golven van het leven mee te trotseren. We worden aangemoedigd om in onszelf en in de Andere te geloven, wanneer geleidelijk het besef doorsijpelt dat sommigen onder ons de toegang tot bepaalde betekenis- en geloofssystemen ontzegd wordt.

In de theatervoorstelling Geloof in de stad zien we de jonge spelers struikelen, rechtkrabbelen en snoeihard met hun hoofd tegen de vele blinde muren lopen. Maar ze zetten door, ze ontwikkelen telkens nieuwe talen om in te huizen en verzinnen nieuwe verhalen voor de toekomst van hun stad.

Matthias Velle en Dominique Willaert

tekst en regie : Matthias Velle en Dominique Willaert

spel : Aminata Abdoul, Mohamed talbi, Abu Dar Abbas, Emma Loncke, Diego Gonzalo, Yvette O Boatemaa, Hilair Francisco, Sammy Belabbas, Nabil Haizoune, Steffen Meirlaen, Bilal Azzaoui

originele muziek en live uitvoering :  Rudi Genbrugge en karen Willems
techniek : Gerold Van Thieghem en Babek Josghani
assistentie : Evelyne Verhellen en Nina Claes
scenografie : Ruimtevaarders
kostuums : Lieve Pynoo
fotografie : freddy willems