Plan B.
Door een samenloop van omstandigheden kon ‘Geloof in de stad’ in mei 2017 niet doorgaan.
We lieten de moed niet zakken en kwamen met een plan B.
In de herfst van 2017 bestaat Victoria Deluxe 15 jaar.
We vieren onze verjaardag met een jubileumvoorstelling.
50 ‘Deluxianen’ werken in 4 ateliers aan dit ‘gesamtkunstwerk‘.
Komt dat zien!
EERSTE FASE. Tussen 10 mei en 10 juli
Acht medewerkers van Victoria Deluxe contacteren honderd mensen die de voorbije jaren aan één of meerdere projecten van Victoria Deluxe deelgenomen hebben: als speler of stagiair, als vrijwilliger, partner(organisatie), kunstenaar of bestuurslid.
We vragen hen om na te denken over in wie of wat je gelooft. Wie of wat geeft hen iedere ochtend opnieuw goesting om op te staan? Wat drijft hen in het leven?
Het in beeld brengen van de betekenisvolle plekken
Tot slot willen we hen vragen om hun verhaal te verbinden met een voor hen bijzondere plek in Gent. Van de fitness, over een gebedshuis tot en met je slaapkamer: in principe is alles mogelijk. In de komende twee maanden zal eén van onze huisfotografen deze bijzondere plek fotograferen in een parcours langs vijf à zes andere plekken in Gent die voor hen betekenisvol zijn.
Samen met de getuigenissen over in wie en wat men gelooft, beschouwen we de beelden van de betekenisvolle plekken in onze stad als bronmateriaal voor de voorstelling die we na deze zomer zullen maken.
TWEEDE FASE. Tussen 15 augustus en 15 oktober
Dat materiaal leggen we in de bekwame en ervaren handen van een groep kunstenaars, die er in vier ateliers mee aan de slag zullen gaan.
De vier ateliers zijn
- Animatiefilm (onder leiding van Evelien Hoedekie)
- Experimentele film (onder leiding van Leni Huyghe)
- Muziek (onder leiding van Karen Willems en Rudi Genbrugge)
- Theater (onder leiding van Dominique Willaert en Matthias Velle)
Het artistieke materiaal uit deze vier ateliers kneden we tot een vormelijk uitdagend stuk, dat het publiek op een bijzondere manier raakt door bewegende beelden, foto’s, muziek, spel en tekst. Dit wordt gepresenteerd in de Loods van De Expeditie op 20, 21, 22, 26, 27 en 28 oktober 2017.
De medewerkers aan Geloof in de stad zijn
Anja Claeys, Rudi Genbrugge, Evelien Hoedekie, Babek Joshghani, Liesbeth Maene, Evy Menschaert, Leni Huyghe, Jos Van Herreweghe, Gerold Van Thieghem, Matthias Velle, Dominique Willaert en Karen Willems.
De fotografen zijn
Joevelyn Lampasa, Maria Little, Evy Menschaert, Tina Zupančič en Freddy Willems.
Een bewogen parcours.
Wat vooraf ging.
De muziekheatervoorstelling die werd uitgesteld.
Eind mei 2017 zou Victoria Deluxe samen met NTGent de voorstelling Geloof in de stad presenteren.
In Geloof in de stad brengen elf jeugdige spelers een ode aan de vindingrijkheid waarmee jongeren vandaag van verscheidene geloofssystemen gebruikmaken om hun identiteit te construeren.
Vroeger huisden mensen dikwijls van wieg tot graf in een en hetzelfde (religieuze) geloofssysteem. In de 21ste eeuw hebben we ons echter een meerlagige identiteit aangemeten vanuit het gezamenlijke verlangen om een thuis te vinden in onze superdiverse stad en samenleving.
Sommige jongeren aanbidden de Heilige Cristiano Ronaldo of de Maagd Beyoncé, net zoals ze hun God of Profeet aanbidden. Anderen putten kracht uit spiritualiteit, beulen tegelijkertijd hun goddelijke lichaam af in de Basic-Fit, schuiven uren aan bij Primark voor een paar sokken of knallen ’s avonds stevig met hun laatste Tinderdate. Nog andere jongeren hangen een politieke partij aan, geloven in de wetenschappelijke grond van alles of gewoonweg in zichzelf. Halleluja! Lang leve de meervoudigheid!
De verschillende lagen van onze identiteit schuren tegen elkaar aan, vloeien in elkaar over, of hangen soms slechts met spuug en touw aan elkaar. Ieder van ons bricoleert zich een unieke identiteit bijeen, een zeewaardige sloep om er de woeste golven van het leven mee te trotseren. We worden aangemoedigd om in onszelf en in de Andere te geloven, wanneer geleidelijk het besef doorsijpelt dat sommigen onder ons de toegang tot bepaalde betekenis- en geloofssystemen ontzegd wordt.
In de theatervoorstelling Geloof in de stad zien we de jonge spelers struikelen, rechtkrabbelen en snoeihard met hun hoofd tegen de vele blinde muren lopen. Maar ze zetten door, ze ontwikkelen telkens nieuwe talen om in te huizen en verzinnen nieuwe verhalen voor de toekomst van hun stad.
Matthias Velle en Dominique Willaert