passage pyreneeën

Op tocht met de Toekomstacademie

Snel naar:

documentaire

In de zomer van 2021 vertrokken acht leden van de Toekomstacademie op een tocht door de Pyreneeën, in het spoor van het boek ‘Passage Pyreneeën’ van Sarah De Vlam. Sipan Hota filmde de hele reis en samen met Jos Van Herreweghe monteerde hij die beelden tot een prachtige documentaire after movie. Wens je de film online te bekijken? Dat kan tegen een vrije bijdrage, aanvragen kan via e-mail.

magazine terug weg

De deelnemers aan de tocht bundelden hun reisverslagen in een magazine. Op papier verkrijgbaar voor een vrije bijdrage bij Victoria Deluxe, contacteer ons gerust als je een exemplaar wenst. Lees het hier digitaal.

over het project

“Wij zijn een groep jongeren van De Toekomstacademie. De Toekomstacademie is een project van Victoria Deluxe waar jongeren zelforganiserend samenkomen, leren van elkaar en delen met elkaar. We werken samen rond 4 O’s: ontmoeten, ontdekken, ontplooien en ontspannen. 

In 2021 was er een groepje uit de Toekomstacademie bezig met een theaterproject en een andere groep maakte in de zomer een tocht door de Pyreneeën. Met focus op het thema vluchtelingen, vroeger en vandaag.  Onze tocht was gelinkt aan het boek van Sarah De Vlam, historica en auteur van “Passage Pyreneeën. Een vergeten verhaal van Belgische vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog.” (uitgeverij Vrijdag, 2020)  De route die we volgden werd voor de 2de Wereldoorlog gebruikt door Spaanse vluchtelingen op weg naar Frankrijk, via de hoge en onherbergzame bergtoppen op weg naar veiligheid.  

Wij wilden dichter bij de gevoelens van de vluchtelingen staan. We wilden onze eigen sterktes en zwaktes ontdekken, mensen ontmoeten en genieten van de natuur. We wilden onszelf en elkaar beter leren kennen. We wilden vooral ‘de vergeten geschiedenis’ van vele Belgische vluchtelingen verbinden aan onze eigen geschiedenis.”

Lees meer over de route op:  www.chemindelaliberte.fr/the-freedom-trail 

pers

31/10/2022, De Morgen – In het spoor van Belgische vluchtelingen door de Pyreneeën: ‘Ook mijn vader zat tien jaar in de gevangenis’

Wandelmagazine ‘Op Weg’ maakte een reportage over het project.

vertoningen

donderdag 23.02.2023 – 20u in De Expeditie, betaal wat je kan (0/5/10/15 euro):

op tocht met...

Acht jonge vrouwen namen deel aan deze tocht, vergezeld door een klein maar fijn team van medewerkers en vrijwilligers. Schuif over de foto’s om hun motivaties voor deze tocht te leren kennen. 

Jolnar

“Ik wil het verhaal van mijn papa beter begrijpen en daarom wil ik de weg die de vluchtelingen hebben afgelegd ook afleggen. Ik verwacht om veel bij te leren.”

Hafsa

“Avontuur zit in mijn bloed en reizen is altijd een droom van mij geweest. Met deze ervaring zal ik meer leren over mezelf en zal ik mijn grenzen leren verleggen. Wat ik met deze ervaring zal leren wil ik meenemen naar mijn toekomst.”

Isabelle

“Ik kom uit Brazilië. Het verhaal achter deze tocht wil ik niet enkel horen maar ook voelen. Ik wil ontdekken hoe sterk of zwak onze geest en lichaam zijn. Ik wil anderen leren kennen, nieuwe plaatsen leren kennen en mij verbonden voelen.”

passage pyreneeën

passage pyreneeën

Seba

"Ik ben zelf een vluchteling uit Syrië. Veel familieleden zijn te voet en over de zee gevlucht. Ze hebben mij veel verteld over hoe speciaal de gevoelens onderweg waren. Gemengde gevoelens van samenhorigheid , onzekerheid en angst. Ze hadden geen andere keuze, ze moesten het doen. Nu kies ik zelf om deze gevoelens te ervaren."

Jennifer

"Ik geloof in het delen van verhalen en ervaringen. "Share your story today for the change of tomorrow". Ik zou graag dit mysterieuze parcours willen afleggen om die mensen beter te begrijpen. Om het zelf te ervaren en deze ervaring ook verder te delen."

Oumaimae

"In een maatschappij vol technologie en drukte, wil ik terugkeren naar de natuur. Ik wil mijzelf weer voor de eerste keer leren kennen, daar hoog in die bergen. De stilte voelen, het zonlicht, de vogels, de vermoeidheid. Hoe voelde het om te vluchten?"

Shushanik

"Ik heb mijn eigen verhaal over een tocht die ik heb afgelegd vanuit mijn vaderland Armenië naar België. Ik wil de fysieke en mentale uitdaging aangaan, terug naar het verleden gaan, maar ook genieten van de natuur, van elkaars aanwezigheid, van de prille verhalen…"

Sophie

"Naast het feit dat ik graag reis, kijk ik enorm uit naar de verhalen die zullen samengaan met deze reis. Verhalen die laten zien dat er universaliteit te vinden is in individuele ervaringen. Verhalen over hoe 'thuis' en 'veilig' niet als vanzelfsprekend samengaan. Verhalen over de verwevenheid tussen heden en verleden. Verhalen die verbinden. Ik twijfel er niet aan dat dit een verrijkende ervaring wordt."

Passage Pyreneeën: het boek

Het boek ‘Passage Pyreneeën’ van Sarah De Vlam vormde de inspiratie voor ‘Terug Weg’ en zal een leidraad zijn tijdens de tocht. De auteur van het boek (die in de Pyreneeën woont) zal de jongeren mee op sleeptouw nemen.

Sedert 2012 zijn de Catalaanse Pyreneeën mijn vaste habitat. Hier leerde ik dat landschappen stille getuigen zijn van onaangekondigde drama’s. 

De trektocht over de Pyreneeën met de jongeren van Victoria Deluxe, betekent voor mij een bijdrage aan het historische herstel van een uitgewist Europees vluchtelingenverhaal in tijden van oorlog, bezetting en repressie en is tegelijkertijd een oefening in empathie met een universele, tijdloze en zeer menselijke beslissing om te vluchten voor onrecht en geweld.  

Mijn verlangen is dat jongeren, wiens huidige realiteit onlosmakelijk verbonden is met het levenspad van hun voorouders, zich dit en hun eigen verhaal toe-eigenen als een wapen tegen vervreemding, onthechting en apathie, in de overtuiging dat zij zich ervan bewust zijn dat ontsporen in identitair drijfzand de enige echte foute manier van vluchten is.

 Sarah De Vlam

credits

‘Terug Weg’ is een project van: Jolnar Dayoub, Isabelle Rey, Shushanik Gorginyan, Oumaimae Akhayad, Seba Abazed, Jennifer Baez Matos, Hafsa Tarsimi, Sophie Bodiang Begeleiding: Jos Van Herreweghe, Leen Van der Vorst, Dominique Willaert, Sipan Hota